Kod dva bela goluba

Engleska spisateljica Sisli Izabel Fearfild je pisala pod pseudonimom Rebeka Vest. Prvi put je boravila u Jugoslaviji u proleće 1936. godine. „Bila je to ljubav na prvi pogled, ali tako duboka da je drugi pogled postao neizbežan. Drugi susret se desio već sledeće 1937. godine. Ali, pre toga drugog boravka pročitala sam o Balkanu sve knjige do kojih sam mogla doći.“ Treći, i poslednji put Rebeka Vest je boravila u Jugoslaviji u leto 1938. godine. Tada je u pismu mužu Henriju napisala: „Čini mi se da sam otkrila zašto kraj knjige nije dobar i verujem da ću kod kuće moći da je završim kako valja."

Knjiga „Crno jagnje i sivi soko" prvi put je objavljena u Njujorku 1941. godine, a nekoliko meseci docnije, tačnije u oktobru 1941. preštampana u Britaniji. Od tada je to delo doživelo mnoga izdanja uključujući i najnovije 1987. godine u Londonu. Kod nas se prvi put pojavilo 1989.godine, u prevodu Nikole Koljevića, ali ne u celosti.

Do poslednjeg trenutka knjiga "Crno jagnje i sivi soko" zvala se "Nestalo s Balkanom". Rebeka Vest je smatrala da će to biti "užasna, komplikovana knjiga, koja nikoga neće interesovati". Pa ipak, nastalo je delo koje je zadivilo svet. I danas, analitičari, koji žele da razumeju prilike na Balkanu, posežu za tom knjigom koja je u celosti kod nas objavljena 2004. godine.

Radio Beograd 1, 20.00

Naslovna strana: Rebeka Vest

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво