Zvuk vredi hiljadu slika

Najstariji elektronski medij na Balkanu, Radio Beograd, 1. oktobra proslavlja 90-tu godinu postojanja. Veliki jubilej biće obeležen turnejama, programima koji će publici približiti najznačajniije trenutke iz istorije radija, kao i programskim inovacijama poput novog Noćnog programa, kako bi i u desetoj deceniji postojanja Radio Beograd ostao medij kome se veruje i koji se rado sluša.

Proslava 90-godišnjice rada obeležava se pod sloganom "Zvuk vredi hiljadu slika". Serija specijalnih emisija, susreta sa slušaocima i javnih događaja trajaće do 1. oktobra 2014. godine, kada se navršava tačno 90 godina postojanja Radio Beograda.

Istorija vredna obeležavanja . . .

Radio Beograd prvi put se oglasio iz radio-telegrafske stanice u Rakovici 1. oktobra 1924. godine. Prvih meseci, svakog utorka, četvrtka i subote od 18.45 do 19.45. prenošeni su koncerti, čitane vesti, servisne informacije, reklame, vodostanje i berzanski izveštaji. Vesti su pripremali novinari "Politike" i "Dnevnih novosti", a muzički deo programa direkcija Beogradske opere.

Radio Beograd je među najstarijim elektronskim medijima u Evropi. Radio Pariz počeo je sa radom samo šest meseci ranije, a istog dana kada i Radio Beograd prvi put se oglasio i Radio Beč. U periodu od 1924. do 1929. radijski poslenici postepeno su ovladavali tehnikama prenosa i kreiranja programa, tako da je 1929. počeo redovan program, uključujući prenose koncerata, radio-drame i prenose fudbalskih utakmica.

Tokom okupacije tehniku Radio Beograda koristila je nemačka stanica Zender Belgrad, a ratne godine učinile su svetskim hitom malo poznatu pesmu "Lili Marlen", koja je svakog dana emitovana iz ovog nemačkog radija. Odmah po oslobođenju Radio Beograd nastavlja rad, a pedesetih godina počinju da se emituju neke od najpoznatijih emisija - "Novosti dana" i "Veselo veče". Drugi program počeo je sa emitovanjem 1958. godine, 1965. godine Treći program, a 1969. godine Beograd 202. Kao najstariji deo RTS, koja pod tim imenom postoji od 1991. godine, Radio Beograd danas radi u okviru Javnog servisa Srbije (od 2006. godine).

. . . I budućnost vredna truda

Program Radio Beograda danas je moguće pratiti na različitim tehnološkim platformama, a putem interneta omogućeno je i odloženo slušanje emisija. Dnevno se realizuje 72 sata programa, a Radio Beograd uspeo je i u vremenima besparice da sačuva muzičku i dramsku produkciju, obrazovni i program za decu, kao i jedinstvene sadržaje iz domena kulture i nauke, i ponudi klasičnu muziku najvišeg kvaliteta. Od pravovremenih informacija na Radio Beogradu 1 do živih svirki i top-lista na Beogradu 202, Radio Beograd ulazi u 90. godinu postojanja jednako spreman da odgovori na nove izazove vremena i odigra važnu ulogu koju ima u društvu, kao i da se prilagodi novim trendovima i ukusu mlađih generacija. Radio-program će dobiti novu snagu prelaskom na digitalno emitovanje, a u narednom periodu će i izuzetno bogata arhiva Radio Beograda postati dostupna javnosti u digitalnom formatu.

Priznanje za "Srpski na srpskom"

Jedna od najmlađih emisija Radio Beograda 1, "Srpski na srpskom", posvećena rešavanju najčešćih jezičkih nedoumica na lako razumljiv i zabavan način, vrlo brzo je postala jedna od najslušanijih na programu Radio Beograda, iako traje samo pet minuta. U emisiji se obrađuju jezičke greške koje možemo čuti u svakodnevnom životu, u štampi, elektronskim medijima, u svakodnevnom govoru, uključujući i razne "moderne" izraze. Priznanje za ovu emisiju stiglo je i sa Filološkog Fakulteta, čiji studenti učestvuju u pripremi emisije, što se boduje kao nastavna aktivnost. Novi ciklus emisija počinje 1. oktobra, radnim danima u 04.55, 10.55 i 18.55 časova. Autor je Mirjana Blažić Mikić.

U ponedeljak, 30. septembra, u magazinu Talasanje, koji vodi Mirjana Nikić, gosti su predavači i studenti Filološkog Fakulteta u Beogradu, koji će tokom oktobra pripremati emisije "Srpski na srpskom", kao i Mirjana Blažić-Mikić, urednica emisije. U nastavku Talasanja, slušaoci će moći detaljnije da se informišu o novom noćnom programu i upoznaju sa voditeljima koji će im od ovog oktobra praviti društvo iza ponoći.