Читај ми!

Repriza

Zlatiborska pršuta - Micine priče sa pijace

Zlatiborska pršuta jedan je od specijaliteta tog kraja, mada ja izašla iz lokalnih okvira i postala jedan od najpoznatijih srpskih brendova. Počela je da se proizvodi pre više od jednog veka, ali se proces proizvodnje nije promenio do danas. Sve je stopostotno prirodno bez ikakvih aditiva osim soli i zato ima jedinstveni ukus.

Evo i šta nauka kaže:

Zlatiborska pršuta ima umereno čvrstu konzistenciju i po površini smeđe-crvenu boju. Na preseku, mišićno tkivo je crvene boje i pravilno je mramorirano malim skupinama masnog tkiva. Kao sirovina, koristi se muskulatura najkvalitetnijih delova trupa (but, leđa, biftek) dobro uhranjenih (radnih) goveda starih tri do pet godina, pa zato meso ima snažnu aromu. Proces proizvodnje traje oko četiri nedelje (sedmodnevno soljenje koje prethodi dvadeset i jednom danu sušenja i dimljenja na suvoj bukovini).

Emisija Kojekuda poziva vas da slušate Radio Beograd 1, jer ovoga puta govorimo o kraljici domaćih suhomesnatih proizvoda, zlatiborskoj pršuti.

Čućete najsočniju priču od nekoga kome ona život znači: Milica Ćirović iz zaseoka Ćirovići na Zlatiboru - mnogima dobro poznata Mica sa zlatiborske pijačice - od pršute i za pršutu živi bezmalo ceo svoj vek.

Sve što ste oduvek hteli da znate o zlatiborskoj pršuti, sada ćete čuti u emisiji Mirjane Nikić i Elizabete Arsenović.

(naslovna strana: Milica Ćirović na svojoj tezgi na Zlatiboru)

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи