Muzička pletenica

U emisiji ćemo otkriti ko je komponovao pesmu "Da zna zora" i upoznati se s izuzetno zanimljivom statistikom radio pretplate pre sedamdeset godina. Čućete i šta je Nestoru Gabriću bilo važno kod novokomponovane pesme.

Nestor Gabrić, interpretator narodnih pesama, bio je ogorčen na estradu. Imao je običaj da kaže: "Treba imati Boga ujaka da bi se na njoj opstalo".

Za svog pevačkog uzora ističe Vukašina Vuleta Jevtića, ali i on je takođe kasnije postao uzor mnogim potonjim pevačima. Pripadao je prvoj novosadskoj generaciji radio-pevača zajedno sa Julkom Kerešević, Svetislavom Vrbaškim, Dragicom Trbojević, Milicom Mijatović, Veselinkom Ivančević...

Zahvaljujući predusetljivosti kolege i prijatelja iz Radio Novog Sada, muzičkog urednika u penziji Dragana Tomića, došli smo do poslednjeg intervjua koji je 1992. dao Nestor Gabrić. On počinje sećanjem na dečaštvo, jer je na početku Drugog svetskog rata Nestor Gabrić imao tek nepunih deset godina.

Autor emisije je Nenad Kamidžorac. Radio Beograd 1, 14.00

Komentare i predloge možete nam poslati na adrese:

pletenica@rts.rs

muzickapletenica@gmail.com

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 02. feb 2014, 20:21) - Toma [neregistrovani]

Cika Nestor

Hvalamu na svemu stoje uradio za muziku i Srbiju opevao je skoro svako mesto u njoj, i to na nacin na koji danasni turbo pevaci mogu samo da sanjaju.

(nedelja, 29. sep 2013, 22:25) - slavce Belusicanonymous [neregistrovani]

pevac Nestor Gabric

Kao mali na seoskom razglasu,gde na svakoj raskrsnici na drvenoj banderi,bio je postavljen po jedan zvucnik u plehanoj kutiji,nalik na kofu za vodu,e tada sam prvi put cuo pevaca Nestora Gabrica i ono njegovo cuveno KOSIO SAM SENO DOLE KRAJ MORAVE a na neki nacin zavoleo tu vrstu muzike i ovog pevaca.Pored njega takodje sam voleo da cujem i G.Micu Stojanovica i takodje njegovo HARMONIKO MOJA itd.

(četvrtak, 08. nov 2012, 20:33) - Pedja iz Novog Sada [neregistrovani]

Čika Neca

Hvala vam što čuvate sećanje na ljude koji su negovali pravu narodnu muziku, kao što je bio čika Neca Gabrić. Dobro sam ga poznavao, bili smo komšije. A pošto sam bio svirač-amater u KUD-ovima, često sam pričao sa njim o narodnoj muzici. I zaista, bio je jako nesrećan što je ona već za njegovog života došla do nivoa rugla zvanog turbo-folk. I još jedan detalj o njegovoj smrti; umro je u banci, čekajući u redu da podigne penziju, od infarkta.

(utorak, 15. nov 2011, 20:23) - anonymous [neregistrovani]

Nestor Gabric

Veliki pevac i puno hvala za ovu emisiju o njemu. On je to zasluzio. I danas se mogu cuti njegove pesme na svim radio stanicama, a to znaci da vredi.

(ponedeljak, 14. nov 2011, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

Nestor Gabric

Puno vam hvala za velikana Nestroa Gabrica. Pravo je zadovoljstvo slusati nekoga ko zna da peve i ko je dosao do mikrofona radom i talentom. Nijednog momenta nije pricao o zaradi kao sto je to obicaj danas. Mislim da su se mnogi, radio stanice, disko kuce i stampa ogresili o ovom umetniku. On nije vise medju nama ali je zasluzio da se vise cuje na radiju pa i neka disko kuca bi mogla da izda neki CD da ovi danas tako zvani pevaci cuju kako se peva i radi ovaj posao. Citajuci o njemu, ostala mu je jedna ne ispunjena zelja a to je da se pojavi na naslovjoj strani nekog casopisa. Na zalost to nije doziveo.

Muzička pletenica Muzička pletenica

Autor:
Nenad Kamidžorac

Melodija, harmonija i ritam predstavljaju «triest» svake muzičke forme, samim tim i narodne muzike koja je, u ostavštini, uglavnom sticala formu varoške muzike jer je najčešće zvučno beležena tek u gradovima gde su je izvodili poznati inetrpretatori kojima je pružena šansa da nastupaju na Radio-programu ili snimaju tada popularne ploče na 78 obrtaja. [ detaljnije ]