Muzička pletenica

U vreme kada nije bilo televizora, radio aparata, kada su samo bogatije kuće imale gramofone, grlo, pusto grlo bilo je sve. Obućari su kovali cipele i pevali, krojači takođe, a naravno i sve ostale zanatlije. Zar je onda bilo moguće da glumac ne peva?

Besede Dušana Cvetkovića - Duleta, glumca i pevača, koji je posedovao glas izuzetne lepote a koji ga je odvodio do Beča i Pariza. Pesmom i pevanjem je postigao mnogo, vrlo mnogo, kao malo koji pevač danas, mada je njegova osnovna profesija bila gluma. Dušan Cvetković Dule je takođe spevao neke od najlepših pesama koje se vezuju za niški kraj, preko 32 za koje se danas misli da su narodne - izvorne. One su samo ponarodnjene kao i mnoge.

Radio Beograd 1, 14.00

Galerija slika Muzičke pletenice:

broj komentara 0 pošalji komentar
Muzička pletenica Muzička pletenica

Autor:
Nenad Kamidžorac

Melodija, harmonija i ritam predstavljaju «triest» svake muzičke forme, samim tim i narodne muzike koja je, u ostavštini, uglavnom sticala formu varoške muzike jer je najčešće zvučno beležena tek u gradovima gde su je izvodili poznati inetrpretatori kojima je pružena šansa da nastupaju na Radio-programu ili snimaju tada popularne ploče na 78 obrtaja. [ detaljnije ]