Kojekuda

Iđoš, mesto u Srbiji blizu Kikinde, nekada je činilo nekoliko raštrkanih naselja od kojih se jedno zvalo Budžak, pa je tek kasnije, novom, koje je tu vremenom nastalo, dato zvanično ime Iđoš. Uprkos većinskom srpskom stanovništvu, ime Iđoš je gotovo sigurno, slažu se istraživači, nastalo od mađarske reči koja znači uzvišenje, brdo. To potvrđuje više bregova kojima je okruženo selo.

Iđoš nije tako poznat kao Mali Iđoš, koji je, uzgred, a i ne baš logično, veći od Iđoša, ali niko se zbog toga ne jedi, tako je u Banatu.

Oko 2000 stanovnika bavi se poljoprivredom, i, po ugledu na svoje stare, uzgajaju vinograde i pravo, mnogima poznato, Iđoško vino, ali uvode i nove sorte. Uvek se među domaćinima cenilo kad kuća ima vinograd, tako je od davnina.

U Iđošu i danas ima onih kojim je stalo do vinograda i dobrog vina. Gotovo svi iđoški vinogradari učlanjeni su u Udruženje vinara i vinogradara "Šasla", osnovano 2001. godine. "Šasla" je, inače, vrsta vinove loze poreklom iz Male Azije. Najpre je stigla u Francusku, a odatle se raširila po Evropi i dospela i na iđoško vinogorje.

Udruženje broji šezdesetak članova, a na rudinama oko Iđoša ima oko 20 hektara vinograda. Nekada, 60-ih godina prošloga veka, loze je bilo na preko 60 hektara. Ipak, u poslednje vreme ima mladih ljudi koji se vraćaju vinogradima, te su u poslednje dve godine mladi kalemovi zasađeni na nova dva i po hektara.

Kojekuda o vinogradima i vinima u Iđošu. Zabeležile, kao i obično, Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić

Radio Beograd 1, 09.05

Na fotografiji sa naslovne strane: Vinogradarova kućica u iđoškim vinmogradima

Foto: Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kojekuda Kojekuda

Autor:
Autori: Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić

Emisija Radio Beograda 1 koja će vas, baš kako joj i naziv govori, voditi od Kelebije do Medveđe, od Bajine Bašte do Negotina - u seoca i gradove, u prošlost i budućnost, u stvarno i moguće. [ detaljnije ]