Gosti iz prošlosti

Eustahija Arsić je prva srpska književnica čije se ime našlo na koricama neke štampane knjige, a objavila ih je tri. Bila je i prva žena – saradnik Letopisa Matice srpske.

Pisala je na slavenosrpskom jeziku, bila je obrazovana, poliglota - osim srpskog pretpostavlja se da je govorila još šest jezika, a bila je i dobrotvorka - pomagala je štampanje knjiga Joakima Vujića i Vuka Stefanovića Karadžića.

Sa trećim mužem, Savom Arsićem, plemićku titulu stekla je pre svega za prosvetne zasluge. Njene su reči:  „Blago našem rodu kad bude svaka žena znala čitati naravoučitelne knjižice jer slepa mati svojoj deci oči vadi." Borila se protiv neznanja, nepismenosti i  „sujeverija i čarodejanija iz nerazumija."

Budimska Univerzitetska štamparija objavila je 1814. Godine prvu knjigu slavenosrpske spisateljice Eustahije Arsić koja je danas poznata pod nazivom  „Sovjet maternji". U potpisu, skromno je pisalo samo - sočinitelnica. Svoje ime upisala je tek na pretposlednjoj strani, ispod jedne pesme. 

U knjižici od svega tridesetak stranica malog formata, Eustahija Arsić se predstavila kao propagator prosvetiteljskih ideja i kao pristalica shvatanja o nužnom obrazovanju žena. Posebnu mesto u vaspitavanju  „junosti" videla je u majkama:

„Vospitavaj dšter trudoljubiju, domostrojeniju, blagonaraviju. Ot mudrih spisanija knjigi naučajut nas naravoispravleniju. Istorije naučajut, čto ti sbilosja prežde nas na zemlji. Geografija učit poznavati premudrost božiju i zemnogo kruga, a vsja postignuti možemo trudoljubivim čtenijem. Rod naš dnes dičitsja mudrih spisatelj knjigami.    Kto s radostiju ne pročitajet knjigi premudrejšego Dositeja? Želja blaženago jest, da svaka djevica naučit istoriju, geografiju, logiku i naravoučitelnu filosofiju."

Naša gošća iz prošlosti - Eustahija plemenita Arsić.

Autor i urednik emisije: Mirjana Blažić Mikić.

Radio Beograd 1, 13.05

broj komentara 0 pošalji komentar
Gosti iz prošlosti Gosti iz prošlosti

Autor:
Stalna ekipa emisije: dramski umetnik Milan Milosavljević, muzički urednik Radmila Dujaković, organizator Milena Borčanin i urednik Mirjana Blažić.

"Gosti iz prošlosti" - male priče o velikim ljudima i vice versa. [ detaljnije ]