Muzička pletenica

Koje je poreklo krsne slave kod Srba i kako je na tu temu svoje predavanje putem talasa Radio Beograda održao gospodin profesor Nikanor Iličić, oktobra davne 1939. godine. Ilustrovani časopis Radio Beograd je doneo odlomak tog predavanja. Urednik i uvodničar tog broja bio je Milivoje Mihailović.

Cveta Sladić Čiča, jedan od poslednjih iz neprevaziđene generacije tamburaša govori o sebi, kolegama i prohujalom zlatnom vremenu tamburice. Intervju koji će te čuti u rubrici Portret, snimljen je u jednoj novosadskoj gostionici pa se unapred izvinjavam zbog neizbežnog žamora gostiju koji se iz drugog plana upliće u razgovor koji smo vodili. Veliku zahvalnost na realizaciji ove emisije dugujem gospođi Nadi Vodeničar stručnom konsultantu za muziku iz Vojvodine.

Urednik emisije: Nenad Kamidžorac.

Adrese: pletenica@rts.rs muzickapletenica@gmail.com

Radio Beograd 1, 14.00

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 14. dec 2011, 11:32) - autor emisije [neregistrovani]

odgovor autora

Hvala Vam na recima podrske.
Struktura emisije i njeno trajanje naravno uticu na to, koliko "materijala" moze stati u njoj.Hvala Vam na razumevanju.
S postovanjem, Nenad

(ponedeljak, 12. dec 2011, 19:15) - Zarko Djokic [neregistrovani]

Pletenica

Samo da vam zahvalim na predivnim emisijama, mnoge pesme nikad nisam cuo do sada, pa bih zamolio da sto manje pustate po pola pesme.
Pozdrav

Muzička pletenica Muzička pletenica

Autor:
Nenad Kamidžorac

Melodija, harmonija i ritam predstavljaju «triest» svake muzičke forme, samim tim i narodne muzike koja je, u ostavštini, uglavnom sticala formu varoške muzike jer je najčešće zvučno beležena tek u gradovima gde su je izvodili poznati inetrpretatori kojima je pružena šansa da nastupaju na Radio-programu ili snimaju tada popularne ploče na 78 obrtaja. [ detaljnije ]