Читај ми!

Putevi proze

Mati Fridman: Kao od vatre – Rat, koncertna turneja i vaskrsenje Lenarda Koena

U emisiji Putevi proze, od ponedeljka 6. do nedelje 12. februara, možete slušati delove knjige Matija Fridmana „Kao od vatre: Rat, koncertna turneja i vaskrsenje Lenarda Koena”.

Šestog oktobra 1973. godine Egipat s jedne, a Sirija s druge strane, napadaju Izrael. Počinje, dakle, još jedan besmislen rat koji će Izrael, uz velike žrtve, dobiti. No, uprkos pobedi taj rat će imati ukus poraza ne samo zbog velikih žrtava izraelske strane, već zbog toga što je rat izneo na videlo sve slabosti same države.

U to vreme Lenardu Koenu je 41. godina, jedan je od najpoznatijih muzičara na svetu, ali nalazi se u svojevrsnoj stvaralačkoj i životnoj krizi. Državu kao tvorevinu prezire, a do jevrejskog porekla ne drži previše. Rat počinje u trenutku kada je Koen na životnoj prekretnici iako ne zna šta tačno želi. Zbog svega toga on odlučuje da pomogne Izraelu tako što će, sa svojim bendom, da peva vojnicima. I ne samo što odlazi na ratište, Koen insistira da bude što bliži prvim borbenim redovima.

Mati Fridman ispisuje knjigu o toj neobičnoj Koenovoj turneji koja će velikom pesniku da promeni život, da ga utvrdi u nekim političkim stavovima, ali i da mu pomogne da neke druge promeni, te da na čitav svoj prošli, ali i budući život, gleda na drugačiji način.

S engleskog preveo Novica Petrović
Čita Dušica Mijatović
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи