Putevi proze

Matje Menego: Kad ženu obuzme gnev

U emisiji Putevi proze, od ponedeljka, 30. januara, do nedelje, 5. februara, možete pratiti delove romana francuskog pisca Matjea Menegoa „Kad ženu obuzme gnev” iz 2021. godine.

Matilda Kolinjon, tridesetpetogodišnja doktorka i majka dvoje dece, više od dve godine nalazi se u istražnom zatvoru zbog toga što je odlučila da sama uzme pravdu u svoje ruke i svoje silovatelje kazni na način koji je smatrala primerenim. S jedne strane pratimo šta Matilda preživljava dok čeka presudu – tužilac je tražio kaznu od 20 godina, dok se ona sama nadala znatno blažoj kazni – dok se druga pripovedačka nit usredsređuje na sudski proces, te na raspravu o slučaju koju vodi porota.

Matje Menego izuzetno je cenjen pisac kriminalističkih romana, pri čemu zapleti njegovih dela umnogome prevazilaze puke sheme krimi-romana. U osnovi romana Kad ženu obuzme gnev nalazi se zločin, ili, preciznije, nalaze se dva zločina, od čega jedan jeste priznat – ono što je Matilda uradila svojim silovateljima – dok drugi zločin, samo silovanje, nije priznat. Na sledećoj ravni romana pronalazimo sukob pravnih normi i pravnog jezika sa samim životom koji je, naravno, uvek složeniji od zakonskih mreža. Svi – i sudije i advokati i porotnici i sama Matilda – znaju da zakoni moraju da postoje i da se poštuju, jer oni su uslov postojanja jedne zajednice, ali, istovremeno, svi ispituju granice zakona. Najzad, na trećoj ravni pratimo sukob različitih moralnih perspektiva. Sve to, sjajni je pisac Matje Menego uvezao u roman koji se prati bez daha.

Menegoov roman objaviće izdavačka kuća Laguna iz Beograda

Prevod s francuskog Kristina Koprivšek
Čita Dušica Mijatović
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи