Читај ми!

Žene u muzici – Elena Rur

Kamerna dela savremene američke kompozitorke Elene Rur, pisana od 2016. do 2020. i objavljena na izdanju „Ikar i druga muzika” 1. aprila 2022. godine, pod pokroviteljstvom Masačusetskog tehnološkog instituta.

Rođena 1963. godine u gradu En Arbor u Mičigenu, Elena Rur je prve muzičke poduke dobila od svojih roditelja - majke koja je rado izvodila tradicionalne pesme i oca koji je bio pijanista-amater u Big Bendu. Studije je pohađala na Univerzitetu u Mičigenu, a potom je doktoratom u oblasti kompozicije ovenčana na njujorškom Džulijardu. Uporedo sa studijama kompozicije, pohađala je časove perkusija i nastupala kao članica Gamelan orkestra pri mičigenskom Univerzitetu. To je jedan od razloga zbog kojih muzika Elene Rur otkriva uticaje drugih muzičkih tradicija i žanrova, posebno plesne muzike kao i džeza kojem je bila naklonjena još od detinjstva. U svojim delima, koja su po rečima kritičara Gramofona „pisana raskošnim stilom koji obiluje uzvišenim melodijama", ova autorka pokazuje izražen osećaj za melodijski pokret kroz vešto oblikovane, gotovo senzualne linije, upotpunjene često nepravilnim, pulsirajućim ritmom. O svom kompozicionom pristupu Elena Rur kaže: „ideja je da površina bude zapravo jednostavna, a struktura kompleksna i sadržajna", stavljajući poseban naglasak na komunikativnost dela i značaj emocija koje ona pokreću kod slušalaca.

Glavno težište rada Elene Rur čini kamerna muzika, odnosno, gudački kvarteti kojima je bila naklonjena još od detinjstva kada se zainteresovala za Betovenova i Bartokova kamerna ostvarenja. I sama je jednom prilikom istakla da se „privlačnost kvarteta nalazi u sposobnosti četiri instrumenta, sličnih po dizajnu i produkciji zvuka, da izraze veliki raspon emocija, da komuniciraju kroz vreme povezujući prošlost i sadašnjost". Pored kamernih dela, opus ove američke kompozitorke krase i brojna orkestarska ostvarenja, pet opera, violinski koncert i značajan broj solo pesama.

Od 1992. godine Elena Rur radi kao predavačica na Masačusetskom tehnološkom institutu, na Katedri za muziku i pozorišne umetnosti, a rezidentna je kompozitorka i Bostonskog modernog orkestra.

Urednica Irina Maksimović Šašić



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи