Читај ми!

Vek harmonike – Lucija Vitkova: Gats

Predstavićemo elektroakustičko delo Gats Lucije Vitkove, eksperimentalne češke kompozitorke, harmonikašice i interpretatorke na hičirikiju – japanskom instrumentu iz grupe oboa.

U ovoj višeslojnoj muzičkoj kompoziciji autorka koristi zvučanja harmonike, klavijatura, hičirikija, sintisajzera i sopstvenog glasa, stvarajući zvučni dijalog raznolikih upotrebljenih objekata i prostora u kojem se nalaze. Prema rečima Lucije Vitkove, u svom stvaralaštvu se fokusira na rezonantne frekvencije različitih objekata, čijom analizom dolazi do grupa tonova. Takve serije sviraju se kao dron strukture na harmonici i klavijaturi, a istovremeno mogu da budu i melodični bas na sintisajzeru. U kompoziciji Gats kao polazište poslužile su rezonantne frekvencije dve posude – jedna koju je napravila američka keramičarka Boni Linč i druga istorijska urna iz predkolumbovskog perioda današnje Kolumbije. Njima su pridodane i frekvencije limenki koje Vitkova koristi na inovativan način u svojim kompozicijama i performansima. Ona naime, u limenke ubacuje predmete, poput školjki i novčića, a sosptvenim glasom, odnosno hičirikijem, nastoji da postigne frekvenciju limene posude, čime aktivira zvučni potencijal ovog objekta kao svojevrsnog redi-mejd instrumenta.

Različiti zvučni slojevi, u kompoziciji Gats, formiraju intenzivnu celinu kojom autorka želi da dočara kompleksnost ljudske duše i istorijskog iskustva.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи