Читај ми!

Gramofonija - Kompozicije Armina Šiblera

Reprodukujemo snimke kompozicija ovog švajcarskog autora u izvođenju članova kamernog orkestra iz Lozane, ansambla Kolegijum muzikum iz Ciriha i Orkestra Romanske Švajcarske. Emitujemo zapise sa vinila koji je objavila kompanija Da Kamera Magna.

Šibler spada među savremene švajcarske kompozitore čija su dela često, u poređenju sa savremenicima, bila zastupljena na pločama. Jedan od značajnih promotera njegovog stvaralaštva bio je i čuveni dirigent Paul Zaher, koji je i pre ove ploče snimao Šiblerova ostvarenja. On je veoma uspešnim snimkom Končerta 1959 za kompaniju Amadeo skrenuo pažnju svetskih ansambala na dela švajcarskog autora, te ne iznenađuje što su na albumu koji večeras emitujemo zastupljena čak tri ansambla koja su na svom repertoaru imala Šiblerove kompozicije. Snimci koji slede su načinjeni u radijskim studijima u Lozani, Cirihu i Ženevi, a producent je bio Fransoa Sopre. Zanimljivo je da je na omotu ploče naznačeno i ko je obavljao galvanski proces prilikom izrade mastera i presovanje vinila, što je podatak koji se veoma retko sreće. U pitanju je čuvena kompanija Palas iz Difolza u Nemačkoj koja i danas proizvodi različite vrste fonograma.

Omot ove ploče je zasnovan na fotografiji Erika Šala, čuvenog umetnika XX veka, poznatog po svojim radovima na kojima se nalaze kompozitori poput Arnolda Šenberga, slikari kao što je Salvador Dali ili naučnici među kojima je sigurno najpoznatija njegova fotografija Alberta Ajnštajna. Programski komentar na nemačkom je napisao kompozitor.

 

Autor: Milan Milojković

Urednica: Sanja Kunjadić

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара