Читај ми!

Teorijski profili

Fransoaz Veržes: Feministička teorija nasilja

U ciklusu Teorijski profili, od ponedeljka 31. oktobra do petka 4. novembra možete slušati delove knjige „Feministička teorija nasilja”, čija je autorka Fransoaz Veržes.

Poznata francuska politikološkinja i feministkinja Fransoaz Veržes rođena je u Parizu 1952, ali je detinjstvo i mladost provela na ostrvu Reinion. Kao šesnaestogodišnjakinja odlazi zbog nastavka školovanja u Alžir, a potom i u Sjedinjene Američke Države, gde je i doktorirala na Univerzitetu Berkli.

U svom istraživačkom i akademskom radu, koji je neodvojiv od njenog aktivističkog političkog delovanja, Veržes se prevashodno fokusira na postkolonijalne studije i dekolonijalni feminizam, iznoseći originalne ideje i stavove o ropstvu, rasizmu, migracijama, kolonijalnoj utopiji, paradoksima humanitarne politike, feminizmu i nasilju...

U knjizi Feministička teorija nasilja, iz koje smo ovom prilikom preuzeli poglavlja „Ćorsokak kaznenog feminizma" i „Dekolonijalni feminizam kao utopija", Fransoaz Veržes postavlja pitanje da li problemi seksualnog uznemiravanja, silovanja, zlostavljanja ili femicida, koji svakako ukazuju na surovost društvene stvarnosti, možda prikrivaju jednu drugu vrstu strukturalnog nasilja, onog koje je počinjeno i koje se i dalje sprovodi uz saučesništvo države? Usredsređujući pažnju na „nasilne muškarce", smatra Veržes, mi se, zapravo, udaljavamo od suštinskog pitanja koje se odnosi na izvore pomenutog nasilja. Ona analizira i osuđuje bezbednosne promene u borbi protiv seksizma i, nasuprot duhu vremena, predlaže da odbacimo kaznenu politiku i državnu opresiju u korist koncepta restorativne pravde.

Knjigu Feministička teorija nasilja, u prevodu Milice Antić, ovih dana će objaviti Fakultet za medije i komunikacije iz Beograda, a u četvrtak i petak ove nedelje, 3. i 4. novembra, autorka Fransoaz Veržes govoriće o ovoj temi na tribinama koje će biti održane u Novom Sadu i Beogradu.

Tekst čita: Gordana Gačić
Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара