Читај ми!

Muzički svet Luja Ferdinanda Pruskog

U završnoj, petoj emisiji ciklusa kojim obeležavamo jubilarnu 250. godišnjicu rođenja Luja Ferdinanda, pruskog princa i zapaženog kompozitora i pijaniste svog doba slušaćete kamerna dela ovog autora.

Klavirski kvartet u ef-molu, opus 6, Luja Ferdinanda izdvaja se kao delo koje su romantičarski kompozitori najviše cenili. Franc List iskoristio je teme iz ovog kvarteta u svojoj Elegiji, posvećenoj Luju Ferdinandu, dok su nadvojvoda Rudolf i Robert Šuman komponovali varijacije na temu ekspresivnog laganog stava. Kvartet Luja Ferdinanda, posvećen violinisti Pjeru Rodeu, pre svega pleni nesputanim bogatstvom muzičkih ideja: iako stavovi prate konvencije klasičnog sonatnog ciklusa, broj tema nije ograničen formalnim obrascima, već se slušalac iznova suočava sa iznenadnom pojavom novih inventivnih materijala, njihovom transformacijom i katkad rapsodičnim izlaganjima. Ovakve postupke primećujemo čak i u obično čvrsto strukturiranom menuetu sa dva trija, na mestu drugog stava. Luj Ferdinand zadržava molski, dramatski karakter skoro celog ciklusa,

Improvizacija na temu sa varijacijama na klaviru, bila je jedna od cenjenih veština Luja Feridnanda, a ona je takođe ovekovečena u nekoliko kamernih kompozicija u ovoj formi. Largeto za klavirski kvintet, opus 11, u Ge-duru, u instrumentaciji koja uključuje kontrabas, objavljen je 1806. godine, nekoliko meseci pre prinčeve smrti. Reč je o temi sa šest varijacija, u kojima se tempo postupno ubrzava, zaključno sa četvrtom, kako bi peta bila koncipirana kao molska lagana sekcija, dok je šesta varijacija zapravo komprimovani rondo.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи