Читај ми!

Kompozitor meseca – Sezar Frank

Nastavljamo ciklus koji smo ovog oktobra posvetili obeležavanju 200 godina od rođenja Sezara Franka.

Krajem pete decenije 19. veka, Frankova karijera virtuoza je bila u padu, a uz loš prijem njegovog biblijskog oratorijuma Rut, dodatno je narušen i njegov odnos sa ocem. Napustio je porodičnu kuću i počeo da drži privatne časove i predavanja po javnim školama i crkvama, a ubrzo je dobio posao orguljaša u crkvi Notr Dam de Loret u Parizu.

Vreme je provodio u kući svoje verenice, a ovom braku se najviše protivio njegov otac, iako je prisustvovao venčanju, leta 1848. godine. Tokom ovog idiličnog životnog perioda, Frank je napisao simfonijsku poemu Šta se čuje u brdima, na osnovu istoimenog dela Viktora Igoa. Premda je Franc List u istom periodu napisao simfonijsku poemu inspirisanu Igoovom poemom, neki muzikolozi smatraju da je Frankovo delo prva sifmonijska poema ikada napisana. Ali, kako je Listova poema odmah objavljena i izvedena, Frankovo delo je ostalo neobjavljeno i prvi put je zabeleženo na snimku 1987. godine.

Početkom 50-ih godina 19. veka, Frank je počeo da radi kao orguljaš u crkvi u Mareu, u kojoj su se nalazile orgulje čuvenog graditelja Aristida Kavaje-Kola, za čiju firmu je kompozitor radio kao umetnički predstavnik. U tom periodu odlučio je da proširi svoju tehniku sviranja na ovom instrumentu, kao i da dodatno razvije svoje već izvanredne improvizacione veštine.

Usledio je početak nove faze u Frankovoj karijeri, koja se najviše vezuje sa njegovo nameštenje u tek izgrađenoj bazilici Svete Klotilde, kada je svečano predstavio jedne od najboljih orgulja Kavaje-Kola, 1859. godine. U pitanju su simfonijske orgulje čije su zvučne karakteristike inspirisale kompozitora da napiše neka od svojih najznačajnijih dela. Tada je nastala zbirka Šest komada za orgulje, za koje je List, inače Frankov blizak prijatelj, istakao da stoje rame uz rame sa remek-delima Johana Sebastijana Baha. U njima je Frank tretirao različite žanrove i teksture, proizašle iz njegovih improvizacija prilikom proučavanja ovog novog instrumenta.

Frank je u tom periodu napisao nekoliko kratkih komada za orgulje, motete, kantate i oratorijum Sedam reči Hristovih na krstu. Ovo delo nikada nije izvedeno tokom Frankovog života, a originalna partitura je pronađena 1955. godine.

Autorka Jelena Damjanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара