Читај ми!

Imaginarna edicija

Alfred Vajthed: Pustolovine ideja

U ciklusu Imaginarna edicija, od ponedeljka 10. do petka 14. oktobra, možete slušati delove knjige Alfreda Vajtheda „Pustolovine ideja”.

Iako veoma cenjen filozof, Alfred Vajthed nikada nije dostigao slavu koju su mu predviđali i koja mu je, možda, i pripadala. Ponešto paradoksalno, Vajthed je postao čitan filozof tek pošto ga je Žil Delez 'ponovo otkrio' i njegovim idejama dao novi život u svome delu.

Po mnogo čemu Vajthed je klasičan filozof koji se, smireno, bavi starim filozofskim pojmovima, strpljivo ih nadograđujući i čineći čvršćim, ali upravo su, čini se, Vajthedova smirenost i njegova strpljivost odvratili čitaocima i tumačima pogled s onoga što je u njegovoj filozofiji sveže i novo. Iako, dakle, radi na starim pojmovima, Vajthed je nizom intervencija uspeo da ih izmesti iz njihovog ležišta i manirom velikog filozofa stvori nove pojmove, ili, makar, otvori nove oblasti ukojima se stari pojmovi mogu razumeti na sasvim nov način. Recimo, kada govori o istinitosti Vajthed polazi od toga da je istina uvek već relacija i da samo kao odnos (a ne kao nešto što postoji po sebi i za sebe) ima smisla. Ali posle pipavih izvođenja Vajthed otvara perspektivu koja će pojam istine da izvede iz formalno-logičkih uslova i uvede ga u igru kao jezički odnos koji svoju zakonitost ne pronalazi u poklapanju stavova i stvarnosti, već se istina, sada, pronalazi u odnosu između samih stavova. Ovakav preokret je kolosalan jer, u tom slučaju, ne bi stvarnost bila ono što određuje jezik, već bi jezik bio ono što oblikuje stvarnost. Istina stvarnosti bila bi, zapravo, istina jezika. Veoma smelu intervenciju Vajthed uvodi i u odnos individue i transcendentne veličine poput boga, odbijajući da toj i takvoj transcendentnoj veličini, opterećenoj dugom istorijom, pruži bilo kakvo uporište u imanenciji. Kako god, za Vajtheda mišljenje je pustolovina i to pustolovina koja u sebi nosi mnogo veće rizike nego što bi se to moglo i pretpostaviti.

S engleskog preveo Aleksandar Milanković
Čitao je Aleksandar Božović
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи