Читај ми!

55. Mokranjčevi dani – Nemanja Stanković, violončelo

Nastavljamo ciklus posvećen prošlogodišnjem 55. izdanju festivala Mokranjčevi dani, koji je održan od 11. do 17. septembra u Negotinu. U drugoj emisiji čućete snimak koncerta violončeliste Nemanje Stankovića, zabeležen 14. septembra 2021. godine u Mokranjčevoj rodnoj kući.

Nemanja Stanković važi za jednog od najistaknutiji domaćih umetnika mlađe generacije. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, nakon čega je školovanje nastavio na Bečkom konzervatorijumu i na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu. Godine 2015. odbranio je doktorsku disertaciju u Beogradu, kao najmlađi doktorand u oblasti umetnosti.

Nastupao je širom sveta kao solista i kamerni muzičar, sarađivao sa gotovo svim ansamblima u Srbiji, ali i dirigentima kao što su Rafael Pajare i Denis Šapovalov. U kamernim ansamblima ostvario je saradnju sa Nemanjom Radulovićem, Gabrijelom Felcom, Jurijem Revičem, gudačkim kvartetima iz Italije i Češke, te beogradskim trijom Pokret. Važi za jednog od naših najboljlih violončelista koji aktivno nastupa, i koji se, prema rečima kritike, lako kreće kroz stilski najrazličitije izraze.

Njegov album „Tragovi", sa osam novih kompozicija srpskih autora, uvršten je među pet najboljih ostvarenja za violončelo u 2020. godini po izboru „Violončelo fondacije" iz Njujorka. Iste godine, za interpretaciju dela na ovom albumu, te svoju „muzikalnost, sugestivnost, lepotu tona i tehničku perfekciju", Nemanja Stanković dobio je priznanje za izuzetan doprinos muzici i muzičko-scenskom stvaralaštvu - Nagradu grada Beograda „Despot Stefan Lazarević".


Urednica emisije: Marija Vuković

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи