Читај ми!

Imaginarna edicija

Džonatan Hajt: Psihologija morala

U emisiji Imaginarna edicija od 5. do 9. septembra možete pratiti delove knjige Džonatana Hajta „Psihologija morala”. U emisijama koje su na programu od srede do petka pročitaćemo poglavlje „Moralne osnove politike”.

Džonatan Hajt jedan je od najznačajnijih istraživača u oblasti političke i moralne psihologije i jedan od najeminentnijih psihologa današnjice. Predmet njegovog interesovanja su intuitivni osnovi morala i načini na koje on varira u različitim kulturnim i političkim podelama. Od 2018. godine posvećen je proučavanju uticaja društvenih medija na mentalno zdravlje tinejdžera i njihov doprinos porastu političke disfunkcije.

U knjizi Psihologija morala čiji je podnaslov „O pravičnom umu ili mogu li politika i religija podeliti dobre ljude" i koja je prvi put objavljena 2012. godine, Hajt zauzima stav da je moralnost izvanredan ljudski kapacitet koji je omogućio nastanak civilizacije. Upravo zahvaljujući složenoj moralnoj psihologiji, napustili smo šume i savane i osvojili zadovoljstva i izuzetan mir modernih društava za svega nekoliko hiljada godina. Vodeći čitaoca na putovanje kroz ljudsku prirodu i istoriju iz perspektive psihologije morala, autor želi da ga podstakne na nov način promišljanja o dvema temama koje ljude najviše okupiraju, a u isti mah najviše uznemiruju i razdvajaju – o politici i religiji.

U poglavlju „Moralne osnove politike" Hajt izdvaja pet pretpostavki o tome koja je bila univerzalna prvobitna verzija ljudske prirode odakle je proistekao moral, a to su: briga/povreda, pravednost/varanje, odanost/izdaja, autoritet/subverzija i svetost/degradacija. Autor je pokazao: „kako se dva kraja političkog spektra oslanjaju na svaku od ovih osnova na drugačiji način ili u različitom stepenu. Izgleda da se levica primarno oslanja na osnove brige i pravednosti, dok desnica koristi svih pet. Ako je ovo tačno, da li moralnost levog krila aktivira samo jedan ili dva receptora ukusa, dok moralnost desnog krila angažuje širi spektar, uključujući odanost, autoritet i svetost? I ako je tako, da li to konzervativnim političarima pruža više mogućnosti za povezivanje s glasačima?".

Knjigu Džona Hajta Psihologija morala uskro će objaviti izdavačka kuća Klio iz Beograda.

Prevela s engleskog Marina Vicanović.
Čitala Dušica Mijatović.
Urednici ciklusa Tanja Mijović i Predrag Šarčević.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи