Muzika viva – Orkestarska dela estonskih autora

Slušaćete kompozicije Helene Tulve, Marijane Lik i Jurija Reinverea.

Helena Tulve je danas jedna od najuticajnijih estonskih kompozitorki, koja je usmerena na proučavanje zvučnih fenomena i prirodnih procesa. Kompozicija Neistražene vode iz 2018. godine napisana je za violončelo i kamerni orkestar i posvećena je violončelisti Lehou Karinu čija je posvećenost, neustrašivost i intenzitet interpretacije inspirisala autorku. Naziv dela Helena Tuve objašnjava kao simboličan centar života. Ona navodi da „što duže živimo, više vidimo; što više vidimo, čini nam se da haos kojim smo okruženi samo sve više raste. Potrebne su nam snaga i vera u život kako bismo nastavili duž tog unutrašnjeg puta naše duše", zaključuje Helena Tulve.

Zatim ćete čuti kompoziciju Pokret u oscilatornom polju Marijane Lik. Ova mlada autorka, rođena 1992. godine, završila je osnovne studije na Akademiji za muziku i pozirište u Talinu, a potom je na istoj instituciji nastavila master studije u klasi Helene Tulve. U relativno malom opusu ove autorke, nalaze se dela za kamerne stastave, hor i elektroakustička ostvarenja, a kompozicija koju ćete sada čuti prvo je njeno delo za orkestar i elektroniku. Elektronski part, autorka koristi da bi obogatila zvučni spektar, ali, kako navodi „teži ka tome da ga posmatra kao živi organizam čija je funkcija da se ponaša kao dodatni instrument u orkestru".

Emisiju završavamo delom Pre nego što se Levijatan probudi Jurija Reinverea. Ovaj autor, rođen 1971. godine, studirao je kompoziciju i klavir na Univerzitetu Šopen u Poljskoj i potom na Sibelijus akademiji u Helsinkiju, a danas živi u Nemačkoj. Godine 2000, bio je pobednik Međunarodnog Rostruma kompozitora, a njegova dela bila su među preporučenima na istom takmičenju 2006. Njegova opera Per Gint, dobila je naveće nacionalno proznanje 2015, a tri godine kasnije i nagradu „Lepo Sumera" za kompoziciju Umorni od radosti počeli su da igraju. Kompozicija Pre nego što se Levijatan probudi Jurija Reinverea nastala je 2019. godine, a u njoj autor kao da nas podseća na bogatu tradiciju evropske orkestarske muzike XX veka, od partitura Štrausa i Ravela, preko Pesama grada Gurea Arnolda Šenberga.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара