Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

Reprodukovaćemo snimak koncerta Londonskog simfonijskog orkestra pod upravom Sajmona Retla, zabeležen 12. septembra prošle godine u Barbikan holu u Londonu. Sudelovala je Lusi Krou, sopran kao i Londonski simfonijski hor. Ovaj koncert označio je početak nove sezone koncerata ovog ansambla, te je Retl odabrao program sa delima britanskih autora.

Koncert je otvorio nastup Londonskog simfonijskog hora, koji je izveo Perslovu himnu Ne sećaj se, Gospode, naših grehova. Odmah potom, članovi Londonskog simfonijskog orkestra i Sajmon Retl izveli su Prelid za limene duvačke instrumente, udaraljke i zvona Majkla Tipita, napisan povodom obeležavanja 40 godina postojanja Bi-Bi-Sija, 1962. godine.

Premijerno su izvedena dva stava iz kompozicije Izgnanici savremenog britanskog kompozitora Džulijana Andersona, nastale po porudžbini Londonskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra iz Bostona i Bavarskog radija.

Prvi stav koji nosi naziv 3. maj predstavlja dirljiv imejl koji je svojim prijateljima kompozitorima poslao marokansko-francuski kompozitor Ahmed Esjad u kojem je svoju frustraciju zbog nemogućnosti da napusti kuću zbog pandemije virusa korona opisao kao unutrašnje izgnanstvo.

Drugi stav, u kojem se sopranu pridružuje i hor, pod nazivom Cion, zasnovan je na 137. psalmu Na vodama Vavilonskim, a čiji tekst na originalnom hebrejskom jeziku govori o čežnji za domovinom. Dok hor peva psalam, solo sopran, koji se nalazi izvan scene, peva na engleskom tekst pod nazivom Izgnanstvo koji je napisao rumunski kompozitor Horaciju Radulesku, nakon što je izbegao u Francusku bežeći od Čaušeskovog režima.

Autorka Jelena Damjanović


Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи