Kamerni koncert

Slušaćete Elegiju u Des duru, opus 46, Tri komada opus 25, Svitu opus 63 i Sonatu za violinu i klavir u ge molu opus 26 Sergeja Bortkjeviča. Izvode pijanista Nils Franke, violinista Kristijan Persinaru i violončelista Pol Koks.

Rođen 1877. godine u Harkovu, u privilegovanoj pravoslavnoj porodici, ovaj kompozitor i pijanista dobio je sveobuhvatno klasično i muzičko obrazovanje. Sa 23 godine otpočeo je studije muzičke teorije i klavira na Konzervatorijumu u Sankt Peterburgu, da bi nakon toga otišao na usavršavanje u Lajpcig. Početak Prvog svetskog rata Bortkjevič je dočekao u Berlinu, ali nedugo potom je deportovan nazad u svoj rodni grad, da bi tek nakon završetka rata uspeo da izađe iz zemlje i ode u Beč, gde je ostao do kraja života. 

Bortkjevič je iza sebe ostavio opus koji najvećim delom obuhvata ostvarenja posvećena klaviru, a pored toga broji i dve simfonije, koncerte za violinu i violončelo, operu Akrobate kao i kamerna ostvarenja. Nažalost, veći broj ovih dela je izgubljen. 

Kada je muzički jezik i stil njegovog stvaralaštva u pitanju, Bortkjevič je sebe opisivao kao romantičara i melodičara, i imao je naglašenu averziju prema onome što je nazivao modernom, atonalnom i kakofoničnom muzikom. Svoja dela gradio je na zvucima Šopena i Lista, sa nepogrešivim uticajima ranog Skrjabina i Rahmanjinova. Melodija, harmonija i struktura bili su osnovni gradivni elementi njegovog muzičkog stvaralaštva, a rezultirali su stilom koji je bio prepoznatljiv i privlačan mnogim slušaocima. 

Autorka: Saša Tošković




Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара