Читај ми!

Muzej zvuka – Muzika za Vojvodu od Berija

Slušaćete kako članovi ansambla Ferara pod upravom Kroforda Janga izvode dela koja su napisana za Žana I, Vojvodu od Berija.

Vojvoda je bio pasionirani mecena umetnosti i kolekcionar velikog broja remek-dela, među kojima se nalazi i danas čuveni, minijaturama ilustrovani rukopis – Molitvenik Vojvode Berija.

Kao mladić, Žan od Berija je uživao u poeziji, muzici i prijateljstvu sa jednim od najpoznatijih francuskih pesnika-muzičara Gijoma de Mašoa. Mašo, koji je bio četrdeset godina stariji od vojvode, čak je napisao i svoju Knjigu izvora ljubavi, kao utešnu poemu za Žana, dok je kao mladić bio zatočen u Engleskoj.

Tokom svoje relativno duge, pedesetšestogodišnje vladavine, Žan od Berija je kao mecena umetnosti bio svedok smene tri generacije umetnika i velikih stilskih promena u oblasti muzike - od strogo utvrđenih formi Mašoa, preko visoko rafiniranog stila Ars Subtiliora do jednostavnije, lepršavije muzike, polifoničara koji su stvarali pre Gijoma Difaja.

Na snimku koji ćete večeras slušati nalaze se dela koja su nastala tokom Vojvodinog života i koja su najverovatnije bila napisana za proslave značajnih dinastičkih događaja, kao što su venčanje Žana od Berija sa njegovom drugom suprugom, Žan od Bulonje 1389. godine, ili venčanje njegovog sina sa Katarinom od Francuske.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи