Muzika viva

Dela kompozitorki srednje generacije, Patricije Alesandrini i Dobrinke Tabakove.

Italijanska autorka Patricija Alesandrini, posvećena je istraživanju percepcije i sećanja, reprezentacije i interpretacije u različitim društvenim konktekstima, kao i političkim pitanjima. Njena dela su često mutlimedijalna, pozorišna ili kolaborativna, a osim klasičnih instrumenata koristi elektroniku, različite objekte kao i video.

Ova umetnica, rođena 1970. godine, diplomirala je kompoziciju i elektroniku na Konzervatorijumu u Bolonji, a potom se usavršavala na Konzervatorijumu u Strazburu, na Irkamu, te stekla dva doktorata na Univerzitetu Prinston i Istraživačkom centru Sonik Arts. Pored komponovanja i izvođenja muzike, bavi se i pedagoškim radom, a trenutno je predaje kompoziciju na Univerzitetu Stenford.

U večerašnjoj emisiji predstavićemo dela ove autorke koje je Ansambl Modern izveo prošle godine na koncertu održanom u okviru Rurskog trijenala u Esenu. Na početku ćete čuti kraću kompoziciju pod nazivom Omaž Beriju, a potom i gudački kvartet Forklaret Nat, koji je inspirisan Šenbergovom kompozicijom Ozarena noć, te i sam naziv predstavlja transliteraciju nemačkog naziva ovog dela, Verklärte Nacht. Delo je napisano 2012. godine za kvartet Arditi, a autorka ga je komponovala tokom boravka u Danskoj, te je iskoristila danske reči koje su najpribližnije nemačkom originalu - gde „nat" i dalje označava „noć", dok „forklaret" znači „objasniti", te bi nov prevod, odnosno značenje naslova bilo Objašnjena noć. U emisiji ćete čuti i kompoziciju Komadići koje je ponovo spojila neka druga ja. Delo napisano za gitaru i elektroniku, nastalo je 2009. godine tokom autorkinog boravka u Irkamu, a inspirisano je Pesmama Bilitis Kloda Debisija. Prema sopstvenim rečima, Patricija Alesandrini u ovoj kompoziciji proučava odnos između muzičkog materijala preuzetog iz Debisijevih pesama i njihovog izvođenja na gitari. Upotrebom elektronike, ona povremeno dodatno „udaljava" i otuđuje ova dva zvučna izvora, dok sa druge strane, ponekad evocira zvuk gudača, koji reaguje na izvođenje gitariste.

Pored ostvarenja Patricije Alesandrini, u večerašnjoj emisiji ćete čuti i ostvarenja Dobrinke Tabakove. Ova bugarska umetnica rođena 1980, školovala se u Velikoj Britaniji, osvajajući najznačajnija priznanja u oblasti kompozicije, poput „Lutoslavski nagrade" koju dodeljuje Gildhol škola za muziku i dramu, ili Nagrade „Adam" Kraljevskog koledža u Londonu. Dela ove autorke su poručivali vodeći orkestri, festivali i muzičke institucije u Velikoj Britaniji, dok su neki od najvećih promotera muzike ove autorke, violista Maksim Risanov, kao i violinisti Gidon Kremer i Žanin Jansen. Dela Dobrinke Tabakove su komunikativna, najčešće zasnovana na tonalnim harmonijama, koja obogajuće disonancama, stvarajući uzbudljiv muzički tok.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво