Muzika viva – Dela Tomasa Adesa

U emisiji posvećenoj ostvarenjima jednog od najuspešnijih savremenih autora, čućete londonsku premijeru njegove simfonije „Anđeo uništenja”, kao i delo „Pronađena mesta”.

Ovaj britanski kompozitor i jedna od najvećih zvezda savremene muzike, rođen je 1971. godine u umetničkoj porodici. Studije je započeo u Gildhol školi za muziku i dramu, a potom ih nastavio na Kembridžu. Od sredine devedesetih, njegovo prisustvo na međunarodnoj sceni postaje sve zapaženije, a nakon osvajanja Gromajer nagrade 1999, dobija porudžbine od vodećih svetskih festivala i muzičkih institucija. Snimci njegovih dela osvajali su prestižna priznanja poput Eho klasik i Gramofon nagrade, Dijapazon d'Or, Gremija i drugih, a dela su mu ovenčana i nagradama „Ernst fon Simens", „Leoni Soning", „Toru Takemicu" i drugim.

Na početku emisije slušaćete kompoziciju Pronađena mesta iz 2009. godine, koja je bila napisana za violončelistu Stivena Iserlisa, a premijerno izvedena na festivalu u Olbrou. Ova kompozicija otkriva Adesovu inspiraciju francuskom muzikom XX veka.

Pored ovog dela, u emsiji ćete čuti i londonsku premijeru njegove simfonije Anđeo uništenja. Ovo delo je drugo ostvarenje u Adesovom opusu inspirisano istoimenim filmom Luisa Bunjuela. Nakon opere koja je svoju premijeru imala 2016. godine na Festivalu u Salcburgu, autor je prošle godine priredio i simfoniju, baziranu na muzičkom materijalu iz opere. Četiri stava nose nazive Ulasci, Marš, Ljubavnici i Valcer, a zahvaljujući sugestivnosti Adesove muzike, u njima se može pratiti radnja Bunjuelovog filma, u kojem gosti iz visokog društva dolaze na zabavu, ali ne uspevaju sa nje i da odu.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара