Читај ми!

Umetnost interpretacije – Trio Cimerman

Večerašnju emisiju ispuniće Goldberg varijacije Johana Sebastijana Baha u verziji za gudački trio, koje će izvesti Trio Cimerman.

Ovaj kamerni sastav u kojem nastupaju violinista Frank Peter Cimerman, violinista Antoan Tamestit i violončelista Kristijan Poltera, osnovan je 2007. godine. Povodom petnaestogodišnjice rada, diskografska kuća Bis je nedavno objavila retrospektivu njihovih snimaka, na kojima se, između ostalih, nalazi i zapis Bahovih Godlberg varijacija, koji se ističe kao jedan od najzanimljivijih na kompilaciji.

Prva verzija za gudački trio ovog kanonskog dela muzičke literature nastala je 1985. godine, a načinio ju je Dmitrij Sitkovecki, kako je sam naveo, „u čast Glena Gulda". Na prvom snimku, izveo je ovaj aranžman uz Žerara Kosea i Mišu Majskog, podjednako ugledne interpretatore te epohe. U novom milenijumu, članovi Trija Cimerman, koji takođe ponaosob grade izuzetno uspešne solističke karijere, uzeli su ovu partituru kao polazište za sasvim novu interpretaciju Bahovog dela. Kako navode, „čim su zakoračili u beskrajni svet varijacija, postali su očarani originalnom partiturom i njenim nebrojenim lepotama i detaljima. Stoga smo odlučili", navode članovi trija Cimerman, „da ponudimo verziju za gudače koja je, koliko je to moguće, niti aranžman, niti transkripcija, već otkrivanje Bahove pariture". Poredeći dve interpretacije, verzija Sitkoveckog i saradnika je više romantična, sa slobodnijim fraziranjem i više vibrata, dok je stil Trija Cimerman autentičniji, i u skladu sa muzičkom epohom u kojoj je delo nastalo. Odnosi tri instrumenta su takođe mnogo ravnopravniji, te svaki solista dobija priliku da iznese glavnu temu arije i pokaže sopstveni virtuozitet.

Urednica emsije: Ivana Neimarević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара