Читај ми!

Nova diskografija

Predstavićemo album „Winter Solstice” Andreje Andrića, koji je 2021. godine objavila izdavačka kuća Editions Wandelweiser Records.

Andreja Andrić je srpski kompozitor i programer rođen 1973. godine, koji radi i živi u Orhusu u Danskoj. Bavi se istraživanjem matematičkih procesa i mogućnosti, te kompjuterskog programiranja kao osnovama za svoj umetnički izraz. Prvenstveno je aktivan kao kompozitor i izvođač u svom laptop-smartfon ansamblu, a komponuje i dela u oblasti instrumentalne i vokalne muzike, kao video i softver umetnosti.

Na izdanju Winter Solstice nalaze se Andrićeve klavirske kompozicije u interpretaciji Anite Tomašević, koje su objedinjene u takozvani Decembarski ciklus kao i delo Meditacije 2 za dva klavira. Decembarski ciklus, koji ćete slušati u emisiji, sadrži šest kompozicija u kojima se Andrić vratio osnovama zapadnjačke muzike, radeći sa samo jednim molskim akordom u svakoj od njih. Ciklus tako započinje e-mol akordom i kroz šest komada dolazi do ha-mola, pri čemu svaki komad koji sledi, ima sve mračniju atmosferu i prizvuk. Kroz svaku od numera Andrić je želeo da istraži sve mogućnosti šest tonova unutar jednog molskog akorda, raspoređenih kroz četiri oktave, stvarajući tako prirodno preplitanje talasastih melodijskih linija u okviru istog akorda. Akordi sporim, ujednačenim tempom, svaki put odzvanjaju u nekoj novoj zvučnoj boji.

Urednica: Jelena Damjanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи