Читај ми!

Imaginarna edicija

Manuel Kastels: Pobuna masa i kolaps jednog političkog poretka

U emisiji Imaginarna edicija, od ponedeljka, 4. do petka, 8. jula, možete slušati tekst španskog sociologa Manuela Kastelsa „Pobuna masa i kolaps jednog političkog poretka” iz njegove knjige „Sunovrat. Kriza liberalne demokratije”, koju je Kastels napisao 2017. godine.

Ovaj autor se smatra jednim od najznačajnijih sociologa i teoretičara našeg vremena. U svojim radovima, prevashodno se bavi uticajem informacionih tehnologija na savremeno društvo i načinima na koji procesi umrežavanja i globalizacije utiču na aktuelna društvena kretanja. U analizi koju ćemo emitovati na našem programu, Kastels piše o Trampu, Bregzitu, makronizmu i evropskoj razjedinjenosti... On nas podseća da su naši životi danas „zahvaćeni kovitlacem mnoštva kriza", ali je, po njegovom mišljenju, jedna od njih posebno duboka i razorna. On je definiše kao krah odnosa između vladara i naroda. Naime, nepoverenje u institucije je sve prisutnije i dovodi do vrlo uočljive krize liberalne demokratije koja je nekada, ističe autor, predstavljala pojas za spasavanje kako bi se savladali istorijski brodolomi ratova i nasilja.

„Neću ponuditi rešenja", veli Kastels, „zato što ih nemam. I zato što su ona posebna za svaku zemlju. Ali ukoliko politička kriza koju konstatujem ima globalne razmere, prevazilazeći pojedinačne odlike bilo kog društva, trebalo bi razmišljati o tome da ona odslikava kolaps predstavničkog modela. Kolaps koji će nas, budući da je sve naglašeniji, verovatno ostaviti bez legitimnih instrumenata pomoću kojih bismo kolektivno rešavali ozbiljne probleme, upravo u trenutku kada taj uragan postaje sve žešći u našim životima. Reč je o kolapsu političkog modela predstavništva i vladavine liberalne demokratije koja se kroz suze, znoj i krv tokom poslednja dva veka učvrstila kao model protiv autoritarnih država i institucionalne svojevoljnosti. Bez obzira na to da li je u pitanju Španija, Sjedinjene Države, Evropa, Brazil, Čile, Južna Koreja, Tajland... u mnogim zemljama se već izvesno vreme stvaraju široki narodni pokreti protiv aktuelnog sistema političkih partija i parlamentarne demokratije pod geslom - oni nisu naši predstavnici!"

Knjigu Sunovrat. Kriza liberalne demokratije (izdanje iz 2020. godine) uskoro će objaviti izdavačka kuća Clio.

Tekst je sa španskog prevela Biljana Isailović.
Čitao je Aleksandar Božović.
Urednici Olivera Nušić i Predrag Šarčević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво