Muzika sveta – WOMEX 2021: Duo Saiba Pašazadea

U večerašnjoj emisiji, drugoj iz ciklusa posvećenog festivalu WOMEX koji je prošle godine održan u Portu od 27. do 31. oktobra, reprodukujemo snimak koncerta dua koji čine Sahib Pašazade, tar i Kamran Kerimov, nagara, zabeležen 28. oktobra u kongresnom centru Alfandega. Ovom prilikom, umetnici su publici predstavili impresivan repertoar instrumentalnih mugama.

Mugam je jedan od osnovnih žanrova azerbejdžanske tradicionalne muzike kao i susednih kavkaskih regiona, a oslanja se na persijski makam princip stvaranja melopoetskih oblika. Ovaj složeni vid umetnosti najčešće podrazumeva vokalno-instrumentalne improvizacije u okviru modalnih sistema koji nisu u vezi samo sa različitim lestvicama, već i sa melodijskim modelima i fragmentima koji su usmeno prenošeni. Koreni su mu u pesmama za molitvu i uspavankama, a instrumenti koji su pratnja ovim pesmama su: tar, kamanča, ud, balaban, kaval i nagara, ali u današnje vreme mugam se može izvoditi i uz pratnju zapadnoevropskih klasičnih instrumenata.

Pašazade je rođen u Bakuu 1980. godine, a nakon završetka postdiplomskih studija na Nacionalnom konzervatorijumu u Azerbejdžanu 2001. godine, postaje član Azerbejdžanske filharmonije. Ubrzo je započeo i pedagošku karijeru na pomenutom Konzervatorijumu, dok uporedo gradi uspešnu karijeru soliste. U duu sa podjednako uspešnim virtuozom, perkusionistom Kamranom Kerimovim, istražuje bogat repertoar instrumentalnih azerbejdžanskih mugama.

Urednica emisije Marija Šekularac Vuković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи