Читај ми!

Nova diskografija

Predstavićemo izdanje sa Prvim i Trećim klavirskim koncertom Ludviga van Betovena, koji su pijanista Kristijan Bezajdinhaut i Barokni orkestar iz Frajburga, pod upravom Pabla Heras-Kazade objavili u aprilu ove godine za izdavačku kuću Harmonija mundi.

Tokom turneje po Španiji i Nemačkoj 2015. godine, bilo je planirano da ovi umetnici snime sve Betovenove koncerte u periodu od deset dana. Tako su 2020. objavili čak tri izdanja: prvo sa Drugim i Petim klavirskim koncertom, drugo sa Horskom fantazijom i Devetom simfonijom i treće sa Četvrtim koncertom i uvertirama. Sada, skoro dve godine kasnije, usledilo je izdanje koje predstavljamo u emisiji, sa Prvim i Treći klavirskim koncertom ovog bečkog klasičara.

Bezajdinhaut je istakao da je nekoliko klavira bilo razmatrano za potrebe snimanja, te se na kraju odlučio da svira na kopiji Grafovog klavira iz 1824. godine. Osim toga, karakterističan je i manji orkestarski sastav, koji čini samo četrdeset muzičara i koji muziciraju na originalnim insturmentima. Bezajdinhaut je ovom prilikom pratio ideje muzikologa Liona Plentinga, tretirajući orginalnu partituru samo kao skicu za izvođenje. Naime, kako je Betoven tokom svojih nastupa često improvizovao i zapravo nije u potpunosti pratio ono što je sam zapisivao u partituri, Bezajdinhaut je upravo želeo da uhvati taj osećaj spontanosti, slobodno tumačeći pre svega kadence, ali i druge segmente partiture.

Urednica: Jelena Damjanović


Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи