Читај ми!

Imaginarna edicija

Pol Presijado: Učiti od virusa

U emisiji Imaginarna edicija, u četvrtak, 23. i petak, 24. juna, možete slušati tekst „Učiti od virusa” čiji je autor Pol Presijado.

Autor, kontroverzni filozof, kustos i transrodni aktivista, u tekstu ističe da se razne epidemije materijalizuju u domenu individualnog tela opsesijama koje dominiraju političkim upravljanjem životom i smrću stanovništva u određenom periodu. „Da se poslužimo Fukoovim rečima", ukazuje Presijado, „epidemija radikalizuje i premešta biopolitičke tehnike primenjene na nacionalnu teritoriju stavljajući ih u kontekst političke anatomije, unutar i iznad pojedinačnog tela". Istovremeno, epidemija omogućava da se na celokupno stanovništvo prošire političke mere „imunizacije" koje su do tada nasilno primenjivane prema onima koji su se smatrali „strancima" unutar i izvan granica nacionalne teritorije. Političko upravljanje epidemijama uvodi na scenu ideju zajednice, otkriva imunitetske fantazme društva i iznosi na videlo omnipotentne snove i neuspehe političke suverenosti. Virus, naime, samo reprodukuje, materijalizuje, proširuje i intenzivira dominantne oblike biopolitičkog i nekropolitičkog upravljanja koji su već delovali na nacionalnoj teritoriji. Tako svako društvo može biti definisano epidemijom koja mu preti i načinom na koji se pred njom organizuje.

Ono što u ovom trenutku biva testirano na planetarnoj skali kroz upravljanje kovidom-19 je novi način razumevanja suvereniteta u kontekstu u kojem su polni i rasni identitet u procesu razgradnje, smatra autor. Kovid-19 je pomerio granične politike sa nacionalne teritorije ili evropske nadnacionalne teritorije ka pojedinačnom organizmu. Telo, naše individualno telo, kao životni prostor i kao mreža moći, kao centar proizvodnje i potrošnje energije, postalo je nova teritorija na kojoj nasilne granične politike, koje već godinama testiramo na „drugima", sada zadobijaju oblik rata protiv virusa.

„Granične politike i stroge mere zatvaranja i ograničenja kretanja koje smo poslednjih godina primenjivali na migrante i izbeglice - smatrajući ih virusnom pretnjom za zajednicu - sada se reprodukuju unutar nacionalne teritorije, šire na celokupno stanovništvo, ponovo upisuju u individualna tela. Godinama smo smeštali migrante i izbeglice u pritvorske centre, u političke limbove u kojima nemaju ni prava ni državljanstva, u stalne čekaonice. Sada mi sami živimo u pritvorskim centrima vlastitih domova", piše Pol Presijado.

Tekst, koji se u aprilu 2020. godine pojavio u više verzija, priredio je i preveo Predrag Šarčević.

Čita Aleksandar Božović.
Urednici Olivera Nušić i Predrag Šarčević.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи