Gramofonija

Feliks Mendelson: Koncert za violinu, klavir i gudački orkestar

Reprodukovaćemo snimak ovog Mendelsonovog dela u izvođenju violiniste Pavela Kogana, pijanistkinje Nine Kogan i članova Ansambla solista simfonijskog orkestra Moskovskog radija pod upravom Genadija Roždestvenskog. Emitujemo zapise sa ploče produkcijske kuće Melodija zabeležene 1972. godine.

Ovo izdanje je prvi samostalni album u karijerama oboje kasnije veoma uspešnih solista, budući da su tada dvadesetogodišnji Pavel Kogan i njegova dve godine mlađa sestra, još uvek bili studenti i najčešće su nastupali pod patronatom svog čuvenog oca, Leonida Kogana. Pavel je u tom periodu podelio prvu nagradu na prestižnom Sibelijus takmičenju sa Lijanom Iskandze te se, završivši studije, okrenuo proučavanju dirigovanja i upravo će ovo biti polje na kojem će se kasnije proslaviti, nastupajući sve ređe kao violinista. S druge strane, Nina Kogan je najčešće nastupala sa svojim ocem, sa kojim se prvi put pojavila na koncertnom podijumu samo pet godina pre snimanja ovog albuma. Kasnije je retko boravila u studiju, posvećujući se profesorskom pozivu. Samim tim, ovo retko izdanje će u narednom periodu postati veoma cenjeno, budući da će pored izvođačkih kvaliteta, sve više dolaziti do izražaja njegov dokumentarni karakter.

Brat i sestra Kogan će osam godina nakon ove ploče objaviti na vinilu i Frankovu i Grigovu sonatu, nakon čega će se njihovi zajednički snimci tek sporadično pojavljivati, najčešće na kompilacijama. Zapis Mendelsonovog koncerta koji emitujemo, početkom devedesetih je objavila kuća Eurodisk kao deo dvostrukog izdanja sa snimcima familije Kogan, a uvršten je i na trostruki luksuzni boks set posvećen muzici ovog nemačkog kompozitora. Kako ovaj Mendelsonov koncert nije često bio na repertoaru muzičara, snimak koji slušate je vrlo često bio deo retrospektivih ili antologijskih kompilacija, te se i danas može pronaći u katalozima izdavača. 

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи