Читај ми!

Muzika viva – 30. Međunarodna tribina kompozitora u Beogradu

U večerašnjoj emisiji možete pratiti snimak koncerta održanog 10. oktobra prošle godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, u okviru završnog dana ove najznačajnije smotre savremenog stvaralaštva u našoj zemlji. Na programu su bila dela Nataše Bogojević, Miloša Zatkalika, Srđana Hofmana, Vladimira Tošića, Ivana Božičevića i Isidore Žebeljan, a na koncertu je nastupio Ansambl 13 gudača uz goste.

Ovo završno veče prošlogodišnje Tribine, započelo je kompozicijom Rinnovata Folia Nataše Bogojević. U prevodu, ovaj naziv znači Novo ludilo, a muzički je zasnovano na čuvenoj temi La folia, koja je često bila korišćena u baroknom periodu. Delo je nastalo kao porudžbina violiste Saše Mirkovića 2019. godine, a ovog puta, on nastupa i na usnoj harmonici, uz čembalistkinju Teu Dimitrijević i Ansambl 13 gudača pod upravom Ivana Markovića.

U emisiji ćete čuti premijerno izvođenje končerta grosa pod nazivom Elipse Srđana Hofmana. Ovo je poslednje dovršeno ostvarenje kompozitora koji je preminuo prošle godine, a koje je napisano za violu, violončelo i gudački orkestar. Delo je nastalo 2020. godine kao porudbžina violiste Saše Mirkovića. Zasnovano je na kompleksnoj dramaturgiji eliptičnih odnosa u svim dimenzijama muzičkog toka, ali i njegovih semantičkih „skrivalica".

U emisiji, ćete, između ostalog čuti i kompoziciju Medial za 12 gudača Vladimira Tošića. Delo je nastalo u proleće 2020, u prvim mesecima pandemije kovida, a originalno je napisano za pet klavijatura i posvećno Ansamblu za drugu novu muziku. Prema rečima autora, „delo je nastalo na osnovi slobodno tretiranih medijantnih veza - otuda proističe njen naziv, kroz veoma slobodno variranje početnog harmonsko-melodijskog materijala".

Ovaj koncert, kao i čitava prošlogodišnja Međunarodna tribina kompozitora u Beogradu, završen je Novim Ladinim pesmama bez reči Isidore Žebeljan. U pitanju je verzija kompozicije originalno napisane još 2013. godine, ali koja je sada predstavljena u verziji sa dva solistička instrumenta.

Urednica: Ivana Neimarević.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи