Читај ми!

Studije i ogledi

Predrag Krstić: O čemu govorimo kada govorimo o (post)istini

U emisiji “Studije i ogledi“, od ponedeljka, 13. do petka, 17. juna, možete slušati tekst Predraga Krstića „O čemu govorimo kada govorimo o (post)istini“.

Krstićeva studija može se posmatrari kao filozofska, ali i kao dijagnostička analiza savremene društvene stvarnosti. Reč je svakako o originalnom i značajnom doprinosu raspravama o uvek inspirativnoj temi porekla, statusa i smisla istine. Autor najpre analizira društvene uslove njenog nastanka i razvoja, da bi nas potom upoznao sa kontroverzama oko aktuelne mutacije istine, odnosno sa „postistinom". On se ne opredeljuje ni za pobunu protiv jedne istine, ni za njenu odbranu, već dosledno insistira na orijentirima unutar kojih se kretalo i unutar kojih se danas kreće mišljenje istine. Ukoliko se misli kao apsolut, istina može da postane zastrašujuća ideologema i opravdanje, ako ne i vrhovna instanca, nasilja. S druge strane, sa odricanjem od istine kao rukovodeće ciljne predstave saznanja odustaje se i od svakog merila, od svake naučne racionalnosti.

Naime, autor smatra da, posle svih iskustava, duhovnih i onih drugih, sa apoteozom i sa kritikom jedne Istine, i mi danas živimo, kao što su i mnoga druga razdoblja, u ambivalentnom odnosu prema istini: „ona može biti surovi Bog Starog zaveta ukoliko je propisuju oni koji su uvereni da su u njenom suverenom posedu, kao što i odustajanje od nje i njeno iznošenje na bezdušno tržište medijskih proizvoda može biti preskupa cena koja se plaća u moneti gubitka svakog standarda, svake pouzdanosti i svakog poverenja".

 

Tekst čita: Aleksandar Božović

Urednica: Olivera Nušić

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво