Читај ми!

Nova diskografija

Predstavićemo album dirigenta Lahava Šanija i Filharmonije iz Roterdama, koji je u februaru objavila izdavačka kuća Vorner Klasiks.

Ovaj mladi izraelski umetnik rođen 1989. debitovao je sa ovim ansamblom 2016. godine, kao dirigent i pijanista. Samo dva meseca kasnije, postavljen je na mesto šefa dirigenta Filharmonije iz Roterdama postavši tako najmlađi umetnički rukovodilac u istoriji ovog ansambla. Godine 2020. njegov ugovor sa Roterdamskom filharmonijom produžen je do 2026. godine.

Od sezone 2020-2021. postao je i muzički direktor Izraelske filharmonije, na čijem čelu je prethodnih 50 godina bio Zubin Mehta. Inače, Šani je sa ovim orkestrom prvi put nastupio kada je imao samo 16 godina, a potom je dve godine kasnije pod upravom Zubina Mehte uspešno izveo Klavirski koncert Petra Čajkovskog, a redovno je u ovom ansamblu nastupao i kao kontrabasista.

Lahav Šani je gostujući dirigent Bečkog simfonijskog orkestra od 2017. godine, a redovno sarađuje i sa orkestrom Berlinske državne opere, Gevandhaus orkestrom iz Lajpciga, Berlinskim filharmoničarima, Londonskim simfonijskim orkestrom, Kraljevskim Konserthebau orkestorm, Filharmonija orkestrom i mnogim drugim.

Na najnovijem izdanju Lahava Šanija i Filharmonije iz Roterdama nalaze se simfonije Kurta Vajla i Dmitrija Šostakoviča, komponovane tokom turbulentnih 30-ih godina prošlog veka. Naime, oba dela nastala su kao reakcija na političku situaciju zemalja iz kojih su dolazili kompozitori. Vajl je tako svoju Drugu simfoniju napisao 1933. godine, nakon što je pobegao od nacističkog režima Adolfa Hitlera, a Šostakovičeva Peta simfonija, premijerno izvedena 1937. godine, predstavljala je kreativni odgovor umetnika na kritiku tadašnjeg sovjetskog režima.

 

Urednica: Jelena Damjanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи