Gramofonija

Reprodukovaćemo snimke orkestarskih kompozicija Sergeja Prokofjeva i Petra Čajkovskog u izvođenju Državnog akademskog orkestra SSSR-a pod upravom Konstantina Ivanova. Emitujemo zapise sa ploče produkcijske kuće Melodija objavljene 1986. godine.

Iako je Ivanov posle Drugog svetskog rata važio za jednog od najznačajnijih dirigenata Sovjetskog Saveza koji je inicirao praksu gostovanja sovjetskih orkestara u inostranstvu, njegovi snimci su na zapadu bili u senci mlađih i mnogo poznatijih dirigenata kao što su Svetlanov, Roždestvenski i drugi. Pored toga što je do smrti 1984. godine bio aktivan kao izvođač, zapisi njegovih tumačenja su tek u ovom periodu počeli da budu dostupniji inostranoj publici, zahvaljujući brojnim reizdanjima, kao što je ploča koju večeras emitujemo. Na njoj se nalaze zapisi koje je zabeležio čuveni sovjetski snimatelj Mihail Pahter, koji se proslavio svojim snimcima operskih i klavirskih ostvarenja iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Zanimljivo je da je Ivanov u više navrata snimao Prokofjevljevu Skitsku svitu, međutim, snimci iz šezdesetih godina su bili daleko poznatiji nego Pahterov zapis koji ćemo emitovati, pre svega zbog inostranih izdanja koja je objavila kompanija Viktor.

Omot ovog izdanja je dizajnirao čuveni sovjetski umetnik Valerij Galkin, a zasnovan je na fotografiji dirigenta koja je često korišćena za omote drugih ploča i plakata za njegove nastupe. Galkin je tokom osamdesetih godina bio povremeno angažovan kao dizajner za Melodijina izdanja, a kao zajednička odlika njegovih radova se može uočiti da su gotovo svi bili kreirani na osnovu fotografija izvođača čije je ploče opremao. Programski komentar je napisao muzikolog Ivan Martinov, poznat po svojim tesktovima za ploče Svetlanova i Roždestvenskog, na čijim izdanjima je sarađivao još od početka sedamdesetih godina.

Autor Milan Milojković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи