Читај ми!

Vek harmonike – Album „Bilo kada” dua Dijagonala

Predstavićemo album „Bilo kada” danskog dua Dijagonala, koji je objavljen prošle godine.

Iako su i ranije sarađivali, duo je zvanično osnovan 2005. godine, a čine ga čembalistkinja bugarskog porekla Anka Zlateva i harmonikaš Adam Ervad. Neobičan instrumentarijum ovog sastava otvara mogućnost raznolikog repertoara, od baroka do moderne muzike, kao i aranžmana tradicionalnih pesama. Susret instrumenata koji su, svako na svoj način predstavnici jedne epohe - baroka, odnosno savremene muzike, kritičari opisuju kao idealno harmoničan i skladan. U cilju stvaranja originalnog repertoara duo intenzivno sarađuje sa skandinavskim autorima, te je 1989. godine dansko-švedski kompozitor Aksel Borup-Jergensen napisao ostvarenje pod nazivom Za čembalo i harmoniku opus 133:2a, koje je premijerno objavljeno na albumu Bilo kada dua Dijagonala.

Na ovom, drugom njihovom izdanju, kao vokalna solistkinja priključila im se i njihova ćerka, Gergina Marija Ervad, i to u ciklusu pesama Mrzim muziku Lenarda Bernstajna. Čućete pesme Zovem se Barbara, Jupiter ima sedam meseca, Mrzim muziku, Mali i veliki Indijanac i I ja sam osoba.

Osim pomenutih kompozicija, u emsiji ćete čuti još i Sonatu u de-molu opus 1 broj 6 Ditriha Bukstehudea, kao i Koncertni komad za čembalo broj 4 u Be duru Žan-Filipa Ramoa.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара