Читај ми!

Molijer i muzika

U trećoj emisiji ciklusa kojim ovog maja obeležavamo 400. godišnjicu rođenja slavnog francuskog komediografa i glumca – Žan-Batista Poklena Molijera – slušaćete muziku koju su prema komadu Amfitrion pisali Henri Persl, Jozef Martin Kraus i Toru Takemicu.

Molijerova tročina komedija, koju teatrolozi označavaju kao 'satiru o vernosti', zasnovana je na liku Amfitrionu iz rimske palijate, kako ga je predstavio Plaut u drugom veku pre nove ere, a u kojoj je ovaj rimski književnik prikazao mit o rođenju poluboga Herakla. Naime, radnja se odvija u grčkom gradu Tebi. Zaljubivši se u Alkmenu, Jupiter, vrhovni bog, pretvorio se u njenog muža, vojnog zapovednika Amfitriona, i uživa u ljubavi sa lepom Alkmenom, dok je pravi Amfitrion odsutan i vodi rat protiv neprijatelja domovine. U ovom pohodu Jupiteru pomaže njegov sin Merkur koji se pretvorio u Sosija, Amfitrionovog pomoćnika. Po povratku iz vojnog pohoda Amfitrion i Sosija sreću svoje dvojnike; njihov susret prate nesporazumi, dok zamene identiteta stvaraju niz komičnih situacija. Iako pravi Amfitrion optužuje Alkmenu za neverstvo, komedija se razrešava pozitivno: Alkmena rađa blizance od kojih je jedan Amfitrionov sin, a drugi Jupiterov – polubog Herkul.

Molijerov Amfitrion je premijerno izveden 13. januara 1668. godine u Teatru Pale-Rojal u Parizu. Međutim, prvo izvođenje pratio je i skandal pošto su kritičari tvrdili da je kroz komad Molijer zapravo otkrivao ljubavne afere francuskog kralja Luja XIV, predstavljenog kroz lik Jupitera. Nakon nekoliko dana Luj XIV je insistirao da se delo ponovo izvede, ovog puta u Parku Tiljerije, a tom prilikom je i sam bio prisutan u publici. Amfitrion je odmah pobrao velike pohvale i uspeh u krugovima francuske aristokratije, a predstava je samo u prvoj polovini 1668. godine izvedena čak trideset puta, što je bio veliki uzlet za to vreme.

 

Urednica Irina Maksimović Šašić



 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се