Читај ми!

Gramofonija

Reprodukovaćemo snimke klavirskih minijatura Antonjina Dvoržaka u izvođenju pijaniste Radoslava Kvapila. Emitujemo zapise sa ploče produkcijske kuće Suprafon objavljene 1980. godine.

Ovo izdanje objavljeno je kao segment Dvoržakovih sabranih dela za klavir koje je krajem šezdesetih godina zabeležio Radoslav Kvapil i objavio kao komplet od šest vinila u nekoliko verzija za domaće i inostrano tržište. Zanimljivo je da su snimci iz kolekcije najpre objavljivani kao pojedinačna izdanja, a tek kasnije su objedinjeni u boks-set, kada je Kvapil već započeo sa snimanjem klavirske muzike Janačeka i Vorišeka čija je dela prezentovao na sličan način. Snimke Dvoržakovih ostvarenja, češki pijanista je zabeležio u studiju Domovina 1970. godine, a snimatelj je bio Stanislav Sikora. Suprafon je delove ove kolekcije krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih objavio na pojedinačnim kompakt-diskovima, a 2010. godine su predstavljeni kao integralno četvorostruko izdanje.

Vizuelni identitet ovih izdanja se značajno menjao tokom godina, budući da su verzije sa pojedinačnim pločama koje su objavljivane pre integralnog izdanja imale omote sa fotografijama čeških krajolika, dok je boks-set sadržao omot zasnovan na fotografiji Kvapila koji svira ispod Dvoržakovog portreta. Iako je ovaj dizajn postao karakterističan za izdanje sa sabranim delima, kasnije verzije donose nova grafička rešenja, bazirana na logotipu Suprafona, bez prikaza kompozitora ili izvođača. To je slučaj i sa kasnijim izdanjima na kompakt-diskovima, čiji su omoti ponovo dizajnirani, bez vizuelnih asocijacija na prethodna izdanja. 

Autor Milan Milojković



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара