Читај ми!

Žene u muzici – Mihala Petri

Mihala Petri na blok-flauti izvodi dela Žak-Kristofa Nodoa, Sunlejfa Rasmusena, Tanga Đenpinga, Paula Belinatija i Hermeta Paskuala.

Mihala Petri je jedna je od najzaslužnijih umetnica koja je blok-flautu na svetskoj muzičkoj sceni promovisala ne samo kao instrument na kojem se najčešće izvode ostvarenja rane i barokne muzike, već i dela savremenih kompozitora. Pored toga, zaslužna je i za uvođenje blok-flaute kao solističkog instrumenta i u modernim koncertnim dvoranama.

Rođena u Kopenhagenu 7. jula 1958. godine, Mihala Petri je počela da svira blok-flautu u trećoj godini, a već u petoj imala je prvi nastup u Danskom radiju. Kao solistkinja debitovala je 1969. godine u Tivoliju, nakon čega je započela studije na Visokoj školi za muziku i pozorište u Hanoveru, u klasi Ferdinanda Konrada. Po okončanju studija započela je plodnu koncertantnu karijeru nastupima u Evropi, Severnoj Americi, Izraelu i Australiji, a često je gostovala i na prestižnim svetskim muzičkim festivalima. Nastupala je sa muzičarima poput Hajnca Holigera, Pinčasa Cukermana, Salvatorea Akarda, Kita Džereta, Kristofera Hogvuda i Klaudija Abada, kao i sa vodećim kamernim i simfonijskim orkestrima. Za izuzetnu virtuoznost i jedinstvenu muzikalnost koju pokazuje izvodeći dela od baroknih do savremenih autora, Mihala Petri je odlikovana značajnim nagradama i priznanjima: za saradnju sa Vladimirom Spivakovim i ansamblom Moskovski virtuozi sa kojima je zabeležila Vivaldijeve koncerte, 1997. dobila je nemačku nagradu za diskografska izdanja, a iste godine je nominovana i za nagradu Udruženja nordijskih muzičara. Godine 1995. Kraljica Danske odlikovala ju je Ordenom za zasluge, dok je 1998. ovenčana i nagradom Vilhelm Hansen. Juna 2000. dobila je Leonie Sonning nagradu, kojom je, između ostalih, 1959. godine odlikovan Igor Stravinski.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара