Читај ми!

Muzika Georga Bende

U četvrtoj emisiji ciklusa koji priređujemo povodom 300. godišnjice rođenja Georga Bende, nemačkog kompozitora češkog porekla, slušaćete izbor klavirske i kamerne muzike ovog autora.

Iako predstavlja srazmerno mali deo Bendinog opusa, klavirska muzika, odnosno muzika za instrument sa dirkama, bila je važna za uspostavljanje reputacije ovog kompozitora. Zbirka klavirskih sonata koju je objavio 1757. godine naišla je na reči hvale iz pera najviđenijih muzičkih kritičara ovog doba, poput Johana Adama Hilera i Čarlsa Bernija. Ovaj žanr takođe je bio važan za uspostavljanje takozvanog osećajnog, to jest empfindzamer stila u muzici, te sledstveno tome i Bendinog položaja kao jednog od vodećih autora ovog izraza.

Emitovaćemo četiri trostavačne Bendine Sonate koje Žak Og interpretira na fortepijanu i u kojima srećemo odlike Bendinog empfindzamer stila u stilskim postupcima poput dramatske melodike obeležene upečatljivim intervalskim skokovima, iznenadnim pauzama, nepravilnim strukturama fraza, nepripremljenim promenama tempa, te smelim harmonskim obrtima. Slušaćete i Bendine trostavačne kamerne sonate objavljivane u okviru šest svezaka „Zbirke raznovrsnih klavirskih komada za iskusne i neiskusne izvođač"e", koje su izlazile tokom osamdesetih godina 18. veka, a koje su, pored kamerne muzike, sadržale kompozicije za instrumente sa dirkama i pesme.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи