Studije i ogledi

Slobodan Divjak: Komunitarizam, multikulturalizam i liberalizam

U emisiji Studije i ogledi od 24. do 28. januara možete slušati tekst Slobodana Divjaka „Komunitarizam, multikulturalizam i liberalizam”.

Budući da i komunitaristi i multikulturalisti teže da kritkuju liberalizam, u prvom delu teksta Slobodan Divjak iznosi glavna obeležja ovog tipa države, zapažajući da je njihova kritika liberalne države i liberalnog sopstva, kao od svakog životnog sadržaja rasterećenog sopstva, „kulturalistička" po svom karakteru. Međutim, to je izraz konceptualne konfuzije, to jest nerazumevanja suštinske razlike između dva konceptualna nivoa: jednog koji se odnosi na perspektivu čisto normativnog opravdavanja prava i drugog koji se odnosi na ontološku perspektivu. Shodno tome i komunitarizam i multikulturalizam odbacuju centralnu liberalnu tezu po kojoj pravo prethodi javnom dobru.

Saglasno stavu Ričarda Robsona da je multikulturalizam samo forma komunitarizma, a nasuprot i komunitarizmu i multikulturalizmu, Divjak smatra da su grupna prava nespojiva sa građanskom državom u njenom čistom vidu zato što postoje strukturalne razlike između građanskih i specifičnih manjinskih prava. Takođe, autor nastoji da pokaže da su obe pomenute kulturalističke tendencije ogranci postmodernizma. Naime, dovedene do svojih krajnjih logičkih posledica, pomenute orijentacije mogu se povezati sa postmodernim pojmom radikalne, nesvodive razlike.

Tekst je izvorno objavljen u desetom broju časopisa Balkan Journal of Philosophy za 2018. godinu.
Čitao je Aleksandar Božović.
Urednici ciklusa Tanja Mijović i Predrag Šarčević.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи