Читај ми!

Gramofonija - Koncerti za horne Georga Filipa Telemana

Izvode članovi Lenjingradskog kamernog orkestra uz sudelovanje solista Vitalija Bujanovskog, Andreja Gluhova, Vladimira Šalita i Valentina Bajkova. Emitovaćemo zapise sa ploče produkcijske kuće Melodija objavljene 1978. godine.

Danas pomalo zaboravljeni hornista Vitalij Bujanovski bio je jedan od najuspešnijih solista na ovom instrumentu u drugoj polovini XX veka. Diskografsku karijeru je započeo još ranih šezdesetih godina, sudelujući u kamernim ansamblima, da bi ubrzo objavio i svoje prve solističke zapise koji su postigli zapažan uspeh. Tokom narednih decenija je nastavio sa svojim aktivnostima, često okupljajući manje grupe solista na duvačkim instrumentima sa kojima je beležio retko izvođena dela za ove instrumente. To je slučaj i sa pločom koju večeras emitujemo, a na kojoj je Bujanovski okupio svoje manje iskusne kolege, među kojima je bilo i onih kojima je ovo bilo prvo iskustvo snimanja. Bez obzira na to, ovi umetnici su uspeli da realizuju snimke trajne vrednosti, budući da je reč o delima koja su retko bila dostupna na nosačima zvuka.

Značajno je istaći da članovi orkestra pod rukovodstvom violiniste Lazara Gozmana koji učestvuju na ovim snimcima uvek nastupaju bez dirigenta, negujući pretežno repertoar sa delima iz 17. i 18. veka, uz povremene izlete na scenu savremene muzike. Takođe, zbog sličnosti u imenu, često dolazi do zabune, s obzirom na to da postoji i Kamerni orkestar lenjingradske filharmonije, koji je često izvodio sličan repertoar kao i ansambl pod Gozmanovim vođstvom.

Autor: Milan Milojković

Urednica: Sanja Kunjadić


Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи