Читај ми!

Džez

Predstavljamo album „Juniper“ multiinstrumentalistkinje Linde Fredrikson, objavljen za finskog izdavača We Jazz Records, kao i jednu od dve numere sa albuma „Thought Out: Vol. One. - Bake a Cake“ Bena Goldberga, Toda Sikafusa i Džordana Glena, objavljenog za Bag Production Records.

Debitantsko izdanje „Juniper" Linda Fredrikson je kreirala u dvogodišnjem periodu od 2019. do 2021. godine, stvarajući pesme mahom uz glas i staru akustičnu gitaru. Ove numere su nakon toga snimane u dva različita studija, tri kuće, dve vikendice, profesionalnom opremom, ali i putem ajfona i laptopa. Vremenom su dobile i raznovrsne aranžmane, jer je Fredrikson na albumu svirala saksofon, bas klarinet, klavijature, uz korišćenje, glasa i terenskih snimaka i saradnju sa drugim muzičarima na pojedinim numerama. Kao jednog od svojih važnijih uzora autorka naglašava američkog indi autora Sufjana Stivensa, te i sam album odudara od džez kanona zasnivajući se na atmosferi i upečatljivim melodijama duvačkih instrumenata.

Album „Thought Out: Vol. One. - Bake a Cake" je prvi u seriji albuma koji su inicirali klarinetista Ben Goldberg i basista Tod Sikafus, a čija je ideja i realizacija okrenuta pre svega slobodnoj improvizaciji. Album sadrži dve numere, a danas slušamo drugu improvizaciju dugačku 24 minuta. Goldberg i Sikafus su u svojim drugim projektima poznati kao istančani melodičari, pa u tom smislu i ovaj komad polazi od ambijentalne atmosfere, da bi se tek u svom finalu približio slobodnijim fri džez formama.

 

Autor: Nikola Marković

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи