Читај ми!

Imaginarna edicija

Ursula Rao: Grad kao sekularni prostor i kao religijska teritorija (3/3)

U ovom tekstu nemačka antropološkinja Ursula Rao analizira kontroverze vezane za urbano planiranje u indijskom gradu Bopalu i odgovore gradskih vlasti na izazov bujanja bespravno podignutih verskih objekata.

            Za mnoge državne službenike i prostorne planere u Indiji, novi verski objekti, izgrađeni bez formalne građevinske dozvole, predstavljaju problem, smetnju za saobraćaj, čin otimanja zemlje ili sredstvo političkog potvrđivanja koje samo pojačava postojeće međureligijske tenzije. Nasuprot tome, građevinari, zadužbinari ili vernici brane hramove kao prostor ispoljavanja božanskog prisustva, kao mesta koja zadovoljavaju verske potrebe i obezbeđuju teren za verske svečanosti i aktivnosti zajednice. U ovoj studiji slučaja autorka razmatra podizanje hrama hinduističkoj boginji Durgi u Bopalu kako bi osvetlila temeljno razilaženje između dva idealistički postavljena pristupa gradu: gradu kao sekularnom prostoru, i gradu kao religijskoj teritoriji.

            Ursula Rao je profesorka antropologije i izvršna direktorka Maks Plank Instituta za socijalnu antropologiju u Haleu (Nemačka).

            Članak „Grad kao prostor i kao religijska teritorija" izvorno je objavljen 2020. godine u elektronskoj publikaciji Multiple Secularities Univerziteta u Lajpcigu.

 

Prevod teksta s engleskog jezika: Miroslava Spasić

Tekst čita: Dušica Mijatović

Urednik: Predag Šarčević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи