Читај ми!

Majstori baroka

Muzika za kraljeve odaje Luja XIV

Život na dvoru Luja XIV bio je strogo regulisan i definisan, uključujući rituale koji se nikada nisu menjali i koji su se izvodili sa izuzetnom preciznošću svakoga dana. Jedan od takvih bila je i ceremonija koja se završavala odlaskom kralja na spavanje, čemu je prethodila interpretacija dvorskih muzičara koji su svirali njegovu omiljenu muziku, drugačiju od one koja se izvodila kao deo večernje zabave, u kapeli ili u operi. Ovo su bile kompozicije manjeg obima, koje su se izvodile u svom izvornom obliku ili ih je aranžirao An Danikan Filidor, bibliotekar Kraljeve muzike. Muzika koja se izvodila u kraljevim odajama bila je intimnija i oslikavala je lični muzički ukus Luja XIV, pre nego javni - koji je bio ceremonijalan i reprezentativan.

Muzika koju ćete čuti u emisiji smatra se delom jednog od programa koji je bio izvođen 1713. godine, dve godine pre smrti Kralja Sunca. Odlikuje se nostalgičnim tonom jer je to bila muzika koju je kralj poznavao i čiji je bio ljubitelj dugi niz godina, uključujući i neke komade uz koje je igrao u mladosti. Izvođenje je započinjalo delima Mišel-Rišara de Lalanda, čiji su veliki moteti bili često interpretirani u Kraljevskoj kapeli, i koji je komponovao muziku koja se izvodila za vreme Kraljevog obedovanja. Zatim, tu je i muzika Žan-Batista Lilija, jednog od omiljenih muzičara Kralja Luja, koji je ovom vladaru posvetio neke od svojih kompozicija. Nakon toga sledile su vokalne kompozicije Mišela Lambera, koji je bio pevač i rukovodilac privatnog orkestra Luja XIV. Posebno mesto bilo je namenjeno Roberu de Vizeu, koji je, pored toga što je bio izuzetan teorbista, bio i lični kraljev učitelj gitare. Tu su i Maren Mare, proslavljeni violista, zatim teorbista Etjen Lemoan, kao i Mišel de la Bar, koji je svirao poprečnu flautu - instrument koji je u poznim godinama vladavine Luja XIV stekao veliku popularnost.

U emisiji ćete slušati: Preludijum i Veliki Kraljevski komad Mišel-Rišara de Lalanda, Preludijum Etjena Lemoana, Mračne pustinje i Razgovor Marka Antonija i Kleopatre Mišela Lambera, Razgovor, Preludijum i Pasakalju Robera de Vizea, Tužbalicu Mišela de la Bara, Žigu i Rigodon Marena Marea, odlomke iz opera Atis i Armida, iz Baleta muza i Arlekinovu čakonu Žan-Batista Lilija.

 

Autorka: Saša Tošković

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи