Читај ми!

Teorijski profili

En Fausto-Sterling: Otelovljenje pola i roda (1/6)

U preglednom članku pod nazivom „Rod/pol, identitet i seksualna orijentacija su u telu – ali kako su tamo dospeli?” autorka analizira savremene teorijske i empirijske pristupe razvoju pola, roda i seksualne orijentacije. Odbacujući uobičajenu opoziciju između biologije i vaspitanja, odnosno prirode i kulture, ona na navedene kategorije gleda kao na duboko otelovljene, ne zahtevajući da se bilo kojoj od njih da prednost u odnosu na druge.

U prvom delu teksta, En Fausto-Sterling daje osnovne definicije, fokusirajući se na novi pojam „roda/pola" (gender/sex), za koji smatra da omogućuje inovativan način razmišljanja o različitim, duboko isprepletanim telesnim osobinama. Takođe, predstavlja čitav niz savremenih istraživanja i studija u kojima se razmatraju procesi putem kojih se te osobine otelovljuju. Pored toga, ona konkretno i selektivno navodi uvide o formiranju presimboličkih predstava u detinjstvu, kako iz oblasti razvojne psihologije, tako i iz fenomenologije.

U nastavku teksta, autorka preispitujem ono što trenutno znamo o razvoju složenih seksualnih sistema u ranom neonatalnom periodu i tokom detinjstva. Na kraju, u završnom delovu članka, Fausto-Sterling razmatra nekoliko postojećih teorija o razvoju seksualne orijentacije, koje se bave istraživanjima vezanim za rano detinjstvo i detinjstvo uopšte.

Ovaj tekst, izvorno objavljen 2019. godine u 56. tomu časopisa The Journal of Sex Research, prevela je s engleskog jezika Milica Jeremić.

Tekst čita: Aleksandar Božović
Urednik: Predrag Šarčević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво