Читај ми!

Svetske muzičke pozornice

Reprodukovaćemo snimak koncerta Hora i Simfonijskog orkestra Bavarskog radija koji je održan 24. septembra ove godine u Herkulovoj dvorani u Minhenu. Dirigovao je Džon Eliot Gardiner, a na koncertu je izvedena Misa Solemnis u De duru, opus 123 Ludviga van Betovena, koju je bečki klasičar pisao u periodu od 1819. do 1823. godine. Delo je premijerno izvedeno 7. aprila 1824. u Sankt Peterburgu, a kompozitor je za izvođenje u Beču 7. maja iste godine uneo izvesne izmene u partituru, kada su predstavljena samo tri stava. Tom prilikom delo je i sam dirigovao.

Dok je komponovao Misu Solemnis, Betoven ju je tretirao kao svoj lični testament i vrhunac stvaralaštva, nazvavši ga „ostvarenjem svoje duše i srca". Pokušaj da se u muzičke okvire prenese doživljaj veličanstvenosti božanskog bića reflektovao se potom u i njegovom narednom ostvarenju – Devetoj simfoniji, u kojoj je upotrebio strofe iz Šilerove Ode radosti, koje se obraćaju Bogu – stvoritelju sveta i čovečanstva. Na taj način ova dva dela predstavljaju kompozitorov autentični religijski iskaz u poznim godinama stvaralaštva.

Misa Solemnis nije misa u pravom smislu, jer nije namenjena za izvođenjenje u crkvi, a zbog složenosti partiture koju je Betoven pisao pred sam kraj života u stanju velike uznemirenosti, ona se u celini retko izvodila u koncertnim dvoranama. Naime, dimenzije i kompleksnost dela predstavljaju veliki izazov i za slušaoce i za interpretatore.

Uz Hor i Simfonijski orkestar Bavarskog radija kao solisti nastupaju: Lusi Krou, sopran, Gerhild Romberger, mecosopran, Julijan Pregardijen, tenor i Tarek Nazmi, bas.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи