Читај ми!

Nova diskografija

Predstavićemo najnoviji album Londonskog simfonijskog orkestra i dirigenta Sajmona Retla, objavljen 19. marta za njihovu matičnu izdavačku kuću. Na ovom izdanju, zabeleženom septembra 2019. godine u Barbikan holu, nalazi se Druga simfonija u e molu opus 27 Sergeja Rahmanjinova.

Ovo nije prvi put da ovaj orkestar objavljuje album sa jednom od najpopularnijih simfonija Sergeja Rahmanjinova. Njihov snimak sa dirigentom Andreom Previnom objavljen 1973. godine smatra se diskografskim klasikom, a veoma uspešan zapis ovog dela objavili su i pod upravom Valerija Gergijeva 2008. Sa druge strane, ovo je treći snimak Druge simfonije Sergeja Rahmanjinova na kojem je sudelovao dirigent Sajmon Retl. Prvo izdanje, koje je objavio sa Filharmonijom iz Los Anđelesa nije bilo uspešno, a kritičari su mu tada najviše zamerali veoma spora tempa i upotrebu izrazitih, ekstremnih rubata. Sledeći snimak koji je realizovao sa Berlinskom filharmonijom rezultirao je uopšteno istim tumačenjem, ali sa prirodnijim rubatima i kako kritičari navode, impresivnom interpretacijom prvenstveno prvog i trećeg stava.

Snimak koji predstavljamo u emisiji je Retlov treći, najnoviji zapis Rahmanjinovljeve Druge simfonije i ujedno najuspešniji do sada. Ovog puta, Retl je odabrao brža tempa, sa izraženim osećajem za strukutru svakog od stavova, gradeći vešto klimakse u svakom od njih. U poređenju sa čuvenom verzijom Andrea Previna, kritičar časopisa Gramofon ističe da je Retl ovog puta bliži dramatičnom tonu ovog dela. Članovi Londonskog simfonijskog orkestra su u potpunosti odgovorili na zahteve i ideje svog šefa dirigenta, što se najbolje odgleda u dinamičkoj kontroli i izražajnim, vešto oblikovanim vrhuncima.

Urednica Jelena Damjanović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи