Читај ми!

Džez

Reprodukovaćemo snimak koncerta noneta kontrabasistkinje Đine Švarc, zabeležen 3. oktobra prošle godine na Međunarodnom džez festivalu u Lajbnicu u Austriji.

Đina Švarc je austrijska basistkinja srednje generacije koja je bendlidersku karijeru započela pre petnaestak godina. Prethodno je svirala harmoniku i klavir, a školovala se u Beču i na čuvenom Berkliju u Bostonu. Na autorskom planu predvodi nekoliko formacija, od dua do noneta. Za saradnike bira protagoniste savremene džez scene i instrumentalne muzike, fokusirajući se na novije tendencije u džezu i krosovere s drugim muzičkim žanrovima.

Njen projekat Pannonica jasno asocira svojim nazivom na Panoniku de Kenigsvarter, članicu porodice Rotšild koja je u istoriji džeza ostala zapamćena kao džez baronesa i pokroviteljka Čarlija Parkera i Telonijusa Monka, koji joj je posvetio i istoimeni džez standard. Međutim, Đina Švarc se ovde ne bavi Monkovim stvaralaštvom, već posvećuje projekat upravo Panoniki, preispitujući i sama uticaj ličnih odnosa na stvaranje muzike. Tako je, po sopstvenom priznanju, bend formirala razmišljajući pre svega o ljudima u njemu, a tek potom i o formacijskom odnosu instrumenata. Rezultat je atipičan, moderan nonet, u kojem instrumenti poput violine i tube značajno boje zvučnu sliku, dok aranžmani fluidno osciliraju između fokusa na individualne partiture i raskošnih big-bendovskih krešenda.

Autor Nikola Marković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара